Cearta intelectualilor. Marga: Pleşu nu mai găseşte sub picioare realitatea

Conflict deschis între Andrei Marga, şeful Institului Cultural Român, şi Andrei Pleşu, în legătură cu Salonul de Carte de la Paris. Într-un comunicat de presă, preşedintele ICR îl face mincinos pe Pleşu, care, la rândul lui, îl atacă pe Marga, spunând că nu e încântat să colaboreze cu ICR-ul în formula actuală. 

19 mart. 2013, 18:39
Cearta intelectualilor. Marga: Pleşu nu mai găseşte sub picioare realitatea

„Andrei Pleșu atacă continuu fără a se informa, iar dacă îndrăznești să îi răspunzi ești deja „în derapaj”. Îmi pare rău că trebuie să revin la dânsul și o fac, mărturisesc, cu reținere și doar obligat de noile sale minciuni sistematizate cu privire la Institutul Cultural Român actual și la modesta mea persoană”, scrie Andrei Marga, preşedintele ICR, într-un comunicat de presă.

Replica vine în urma scandalului legat de Salonul de Carte de la Paris, unde Andrei Pleşu şi Neagu Djuvara au refuzat să participe. 

Nu am avut în ultimii zece ani vreo discuție, necum dezbatere, cu Andrei Pleșu sau cu cei care mă invocă, pentru a se putea pronunța avizat asupra a ceea ce gândesc. (…) Dacă s-ar informa cu acuratețe, Andrei Pleșu ar constata că nu a fost invitatul ICR la Salon du Livre (22-25 martie 2013), ci invitatul editurii franceze la care ICR a plătit traducerea volumului său”, explică şeful ICR.

„Dacă s-ar informa cu acuratețe, Andrei Pleșu și cei care îl acompaniază ar constata că ICR nu „a contaminat organizarea Salonului”, căci aceasta aparține firmei franco-engleze. (…) Andrei Pleșu se lasă vizibil furat de cuvinte și zvonuri și nu mai găsește sub picioare realitatea. Când va avea paciența să verifice vorbele sale își va putea da seama cât de goale sunt. Deocamdată el se supără pe cei din jur pentru că nu-i împărtășesc fără să cârtească vorbele”, mai scrie Marga în comunicatul de presă.

Andrei Pleşu a declarat că nu va participa la Salonul de Carte de la Paris şi că a anunţat conducerea instituţiei despre decizia sa încă de acum două luni: „Drumurile în străinătate şi călătoriile mai lungi îmi sunt dozate de medici cu foarte multă rigoare, dar nici nu sunt încântat să colaborez cu ICR-ul în formula lui actuală”.

Alături de el, au anunţat că se retrag de la ediţia din acest an a Salon du Livre, Mircea Cărtărescu, Gabriel Liiceanu şi Neagru Djuvara, scrie Mediafax.

De asemenea, scriitoarea Ana Blandiana a declarat că nu va reprezenta la Salon du Livre de la Paris nici Guvernul României, nici Institutul Cultural Român (ICR), ci propriile sale cărţi şi literatura română, care este invitat de onoare al salonului. „Voi fi la Paris ca invitată a Ministerului Culturii Francez şi dintr-o obligaţie firească faţă de editorul meu din Franţa, care îmi lansează volumul de nuvele fantastice «Les Saisons», finanţat de el însuşi, fără ajutorul ICR. Nu voi reprezenta la Salon du Livre nici Guvernul României, nici ICR, ci propriile mele cărţi şi literatura română care este invitat de onoare al salonului”, spune Ana Blandiana.

Salonul de Carte de la Paris se va desfăşura în perioada 22 – 25 martie. România este ţară invitată de onoare la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris.

Peste o sută de autori vor fi prezenți la Salon du Livre, printre care Nicolae Breban, Eugen Simion, Matei Vișniec, Eugen Uricariu, Nicolae Manolescu, Norman Manea, Stelian Tănase, Mircea Dinescu, Ileana Mălăncioiu, Gabriela Adameșteanu, Dumitru Țepeneag, Ana Blandiana sau Paul Cernat.