16 cazuri de BOALĂ LYME, confirmate la persoane înţepate de CĂPUŞE

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu au anunţat, luni, că de la începutul acestui an au fost confirmate 16 cazuri de boală Lyme la persoane înţepate de căpuşe. Alte 22 de seturi de analize au fost trimise spre confirmare la Cluj-Napoca.

RomaniaTV.net
22 apr. 2013, 14:59
16 cazuri de BOALĂ LYME, confirmate la persoane înţepate de CĂPUŞE

Medicul epidemiolog Georgeta Marga, din cadrul DSP Sibiu, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, că de la începutul anului au fost confirmate 16 cazuri de boală Lyme, cauzată de înţepătura de căpuşă.

„În primul trimestru al acestui an au existat 71 de suspiciuni de boală Lyme şi au fost confirmate 15 cazuri, iar în prima jumătate a lunii aprilie au existat 12 suspiciuni şi a fost confirmat un caz. De asemenea, avem trimise la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj un număr de 22 de seruri pentru confirmarea sau infirmarea diagnosticului”, a declarat Georgeta Marga, potrivit Mediafax.

Potrivit acesteia, boala are trei stadii, în primul dintre acestea pacientul putând să aibă simptome specifice unui episod gripal: febră, frisoane, dureri musculare.

„Cu cât este mai repede diagnosticată, cu atât mai bine. Cu cât trece mai mult timp, va dura mai mult până la obţinerea unui diagnostic corect. În stadiul doi, boala poate afecta mai multe sisteme, inima, articulaţiile, în ultimul stadiu devenind cronică, cu manifestări la nivelul sistemului nervos”, a explicat Georgeta Marga.

Ea a precizat că, în primele 30 de zile de la înţepătură, boala se află în primul stadiu şi poate să apară sau nu o roşeaţă la nivelul pielii, în următoarele trei luni boala avansând la stadiul al doilea, ca după şase luni să fie deja cronicizată, cu simptome care pot să apară şi dispară sau să se înrăutăţească.

Georgeta Marga a menţionat că autorităţile din judeţul Sibiu iau în calcul realizarea de dezinsecţii în anumite zone unde s-au găsit populaţii masive de căpuşe, dar şi îmbăierea chimică a animalelor din judeţ.

Potrivit specialiştilor DSP Sibiu, înţepătura de căpuşă poate da, pe lângă boala Lyme, alte 20 de tipuri de boli, pentru multe dintre ele România neavând capacitatea de laborator pentru a le diagnostica.