Ziua în care Pământul a zâmbit: Evenimentul inedit organizat de NASA

NASA pregăteşte un eveniment inedit prin care oamenii din lumea întreagă vor putea apărea într-o singură fotografie, în cadrul evenimentului unic intitulat "Ziua în care Pământul a zâmbit".

15 iul. 2013, 07:17
Ziua în care Pământul a zâmbit: Evenimentul inedit organizat de NASA

Evenimentul constă într-o fotografie pe care agenţia spaţială o va face planetei Saturn pe 19 iulie şi în care va apărea şi Terra. NASA a publicat o serie de îndrumări prin care să încurajeze oamenii să ia parte la eveniment, informându-i exact în ce parte să privească şi la ce oră să fie pregătiţi  pentru fotografie, scrie Daily Mail.

Deşi NASA a mai făcut fotografii planetei Saturn şi cu alte ocazii, cea care urmează să fie realizată pe 19 iulie este prima în care va apărea şi planeta Pământ.

Chiar dacă Pământul va avea o dimensiune de doar un pixel în poză, aflându-se la 1,44 miliarde de kilometri distanţă de punctul de unde va fi făcută fotografia, „echipa este dornică să ofere lumii o şansă de a vedea cum arată casele lor din Saturn”, a spus Linda Spilker, unul dintre cercetătorii care se ocupă de acest proiect.

„Sesiunea foto”, denumită „Ziua în care Pământul a zâmbit”, va începe la 5:27 PM (01:27, 20 iulie, ora României) şi va dura 15 minute. Cei care doresc să ia parte la eveniment sunt încurajaţi să încarce fotografii cu ei pe site-urile de socializare, inclusiv pe pagina de Facebook specială Wave at Saturn.

Principalul scop al fotografiei este studiul schimbărilor de orice tip care au loc în inelele planetei Saturn, pornind de la o imagine din 2006 care a demonstrat posibilitatea unor astfel de schimbări, unul dintre inele demonstrând atunci variaţiuni în luminozitate şi culoare în jurul orbitei sale.

„Vom vrea să vedem cum va arăta acesta după şapte ani pământeşti şi un sezon saturnian”, a explicat Spilker, adăugând că echipa urmăreşte şi descoperirea unor indicii despre forţele care lucrează în sistemul planetei Saturn.

Pământul a mai fost fotografiat din spaţiu în alte două ocazii, în 1990 şi în 2006.