Zile de foc pentru pompieri. Zeci de hectare de vegetaţie uscată ard în toată ţara VIDEO

În mai multe judeţe din ţară, incendiile sunt de neoprit. Peste 115 hectare de vegetaţie uscată, din 10 judeţe, ard de zile întregi. În Masivul Bucegi, focul care mistuie pământul de aproape trei zile, s-a extins şi este vizibil din staţiunile de pe Valea Prahovei. 

RomaniaTV.net
22 iul. 2012, 05:38
Zile de foc pentru pompieri. Zeci de hectare de vegetaţie uscată ard în toată ţara VIDEO

UPDATE ora 20:00: Un avion privat va încerca duminică seară să stingă Munţii Bucegi, cu peste o mie de litri de apă.

UPDATE ora 11:30 Un incendiu puternic de pădure a izbucnit, sâmbătă, în Munţii Şureanu, în zona comunei Şugag din judeţul Alba, pentru stingerea focului, care a distrus peste 15 hectare de pădure, intervenind zeci de pompieri, jandarmi, silvicultori şi localnici. Din cauza caniculei, dar şi vântului puternic focul s-a extins cu repeziciune, afectând atât o zonă de păşune alpină, cât şi o pădure de conifere. Incendiul nu a fost stins nici la această oră şi până acum a afectat peste 15 hectare de pădure de conifere şi aproximativ 10 hectare de păşune. Alte două incendii de vegetaţie uscată s-au produs, sâmbătă, în zonele localităţilor Lupşa şi Ocoliş din judeţul Alba, însă acestea nu au fost de mare amploare şi au fost stinse de pompieri.

De aproape trei zile, pompierii şi salvamontiştii din Prahova încearcă să stingă un incendiu izbucnit pe platoul munţilor Bucegi. Focul a izbucnit în urma unui trăsnet, la o altitudine de 1.700 de metri, pe un teren care aparţine Casei Regale şi care este administrat de Romsilva. Fumul este vizibil din staţiunile de pe Valea Prahovei. Până acum nu s-a putut interveni pentru stingera incendiului, din cauză că zona este una foarte abruptă. Duminică, 25 de voluntari vor încerca să urce cu maşini de teren, cu câte 200 de litri de apă fiecare, aceasta fiind singura modalitate prin care se poate interveni. Incendiul se extinde spre Parcul Natural, însă flăcările nu au cuprins pădure, ci doar vegetaţie, iar în zonă nu se poate interveni cu un elicopter întrucât niciunul dintre cele două aparate de zbor ale MAI la care pot fi adaptate dispozitive cu apă nu e disponibil.

Şi în judeţul Sibiu, în apropiere de staţiunea Păltiniş, un incendiu puternic a mistuit mai bine de 15 hectare de vegetaţie uscată. Focul s-a extins treptat până spe liziera pădurii. În cursul nopţii, echipajele de pompieri şi salvamontiştii au încercat să ţină focul sub control. Incendiul produs între localităţile sibiene Răşinari şi Păltiniş a fost stins, dar se lucrează pentru identificarea focarelor ascunse şi pentru monitorizarea situaţiei.

Peste zece hectare de fond forestier şi litieră au fost cuprinse de incendiu în Munţii Lotrului, judeţul Sibiu, pompierii acţionând, duminică după-amiază, pentru stingerea flăcărilor, potrivit Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Sibiu, Silviu Albişor, incendiul se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ cinci hectare de teren de fond forestier în zona Vârfului Buceciu şi pe aproximativ cinci hectare de litieră, în zona Vârfului Muma, aflate în Munţii Lotrului.

În Caraş Severin, 25 de hectare de păşune şi lizieră de pădure s-au făcut scrum. Focul a izbucnit în apropiere de Brebu-Soceni şi s-a extins până la marginea Drumului Naţional 58. Flăcările au atins şi trei metri înălţime, iar fumul a îngreunat circulaţia în zonă. Pompierii s-au luptat cu flăcările mai bine de patru ore.

Un incendiu de vegetaţie a izbucnit şi în Parcul Naţional Ceahlău, din judeţul Neamţ, aceasta a fost izolat, însă focul arde mocnit în continuare.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în satul Sebeş din comuna Hârseni, judeţul Braşov, a izbucnit un incendiu de vegetaţie uscată care s-a extins la litiera de conifere din golul alpin situat între vârfurile Berevoiescu şi Ţiganu din Masivul Făgăraş, la o altitudine de 1.500 de metri, pe o suprafaţă de patru hectare, potrivit Mediafax.

În judeţul Hunedoara, duminică au izbucnit două incendii în Munţii Vulcan, Vârful Drăgoi şi, respectiv, comuna Baru, fiind afectate 32 de hectare de vegetaţie uscată şi doborâturi.

În judeţul Alba, aproximativ 25 hectare vegetaţie uscată, litieră pădure foioase şi conifere, păşune alpină şi doborâturi au fost afectate de incendiile declanşate în comuna Şugag, în zonele Smida Mică şi Dobra din Munţii Şureanu.

În comuna Vâlcele din judeţul Covasna, focul a distrus trei hectare de vegetaţie uscată şi pepinieră de foioase.

De asemenea, în judeţul Gorj, forţele de intervenţie acţionează pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată semnalat în golul alpin din comuna Muşeteşti.

Totodată, se asigură supravegherea pentru a se preveni reaprinderea suprafeţelor afectate în zonele Şanta – staţiunea Păltiniş Tilişca şi Jina din judeţul Sibiu, zona Ocolului Silvic Brateş din comuna Tarcău, judeţul Neamţ, în comuna Stânceni din judeţul Mureş şi în apropierea staţiunii Lacul Roşu şi localităţile Borsec, Subcetate şi Gheorgheni din judeţul Harghita.