ZI ISTORICĂ: Papa Francisc a urcat pe Tronul Vaticanului. Un milion de oameni în Piaţa Sf. Petru

Papa Francisc, primul Suveran Pontif latino-american, a urcat oficial pe Tronul de la Vatican. Ochii întregii lumi au fost  aţintiţi asupra Cetăţii Sfinte, unde au venit peste un milion de oameni. Printre şefii de stat şi de guvern care au participat la ceremonia de întronizare se numără şi preşedintele României, Traian Băsescu.

19 mart. 2013, 06:58

Update: 12:30 – Papa a intrat în Bazilica Sf. Petru din Vatican, după ce s-a rugat la statuia Fecioarei Maria. În Bazilică, Papa se va întâlni cu delegaţiile internaţionale. Ceremonia s-a terminat cu „Te Deum”. Mulţimea a strigat „Trăiască Papa”, aplaudând îndelung.

Update 12:09: Papa Francisc s-a îmbrăţişat cu Patriarhul Constantinopolului Bartolomeu I, într-un gest fără precedent de la Marea Schismă. Este prima oară când Patriarhul Constantinopolului, văzut ca liderul ortodocşilor, asistă la inaugurarea unui Papă.

Update 12:00: Papa Francisc a luat Împărtăşania. Sfânta Împărtăşanie se împarte şi mulţimii credincioşilor din Piaţă.

Update 11:50: Autorităţile îşi oferă „semnul păcii” – liderii mondiali dau mâna, în speranţa păcii. La fel, patriarhii ortodocşi cu cardinalii catolici.

Update11:40: Papa Francisc rosteşte la Altarul ridicat în faţa Palatului Vaticanului rugăgcuni la care se alătură şi mulţimea din Piaţa Sfântul Petru. Francisc ţine astfel prima sa slujbă după înscăunarea sa pe Tronul Vaticanului. Limbile alese pentru rugăciunea credincioşilor din timpul slujbei sunt: rusă, franceză, arabă, swahili şi chineză.

Update 11:30 – „Vocaţia protecţiei nu ne priveşte doar pe noi, creştinii. Francisc de Assisi a fost cel care ne-a învăţat să avem respect pentru fiecare creatură, pentru mediu”, a spus Papa, invitându-ne să avem respect faţă de toţi, „faţă de orice persoană, faţă de copii, de bătrâni, de cei care sunt mai fragili şi de cei care se află la marginea inimilor noastre. Să fim protectori în toate situaţile umane, în cele de părinţi, de soţi şi de prieteni, în credinţă, în respect şi în bine”, a mai spus Papa.

Papa le cere celor care au roluri responsabile în domeniul economic, politic sau social şi tuturor oamenilor de bună credinţă să fie „apărătorii creaţiei, desenului Domnului înscris în natură, în mediul înconjurător”.

Update 11:19: Papa ţine o cuvântare despre Sfântul Iosif, sărbătorit pe 20 martie la catolici. Astăzi este şi onomastica fostului Papă, Joseph Aloisius Ratzinger, despre care a amintit şi Papa Francisc. Sfântul Iosif este „protectorul” şi exercită această protecţie cu „umilinţă, în tăcere, dar cu o prezenţă constantă şi o fidelitate totală, chiar şi atunci când nu înţelege”, a spus Papa. „Invidia, mândria, distrug viaţa”, a mai spus Papa în timpul cuvântării. „Nu trebuie să ne fie frică de bunătate şi de tandreţe”.

Update 11:12: Prelaţii i-au dus Evanghelia Papei Francisc, pe care Suveranul Pontif a sărutat-o.

Update 11:10: A început slujba. Este citită Evanghelia în limba greacă.

Update 10:50: Papa Francisc şi cardinalii săi, precum şi oamenii din mulţime, rostesc o rugăciune. Înalţii prelaţi şi corul Bisericii Catolice cântă.

Update 10:47: Papa primeşte Inelul Papal şi Palliumul.

Update:10:44: Papa se ridică de pe scaunul papal. Se rosteşte o rugăciune de către un cardinal şi se cântă

Update 10:40 : Începe slujba propriu-zisă de întronizare. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului anunţă începerea acesteia. Papa este aşezat pe Tron

Update 10:30 : Au fost aduse simbolurile papalităţii – inelul pescarului şi Pallium-ul

Update 10:27: Noul Papă se roagă la mormântul Sfântului Petru, îngenunchind în faţa fondatorului Bisericii Catolice. Alături de Papa Francisc se roagă şi patriarhi din Est.

Update 10:09:  Papa Francisc a binecuvântat mai mulţi bolnavi.

Update 10:00: Papa Francisc a binecuvântat un copil bolnav de SIDA, precum şi alţi copii veniţi să îl întâmpine.

Update 09:50: Papa Francisc a plecat din reşedinţa Sfânta Marta, în papamobil, făcând turul Pieţei Sfântul Petru şi salutând sutele de mii de credincioşi veniţi să asiste la ceremonia de Întronizare.

 Delegaţii din peste 130 de state, inclusiv peste 80 de şefi de stat si de guvern, şi-au anunţat prezenţa la ceremoniile fastuoase. Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu I, va asista la mesă, o premieră în relaţiile dintre ortodocşi şi catolici.

Şefi de stat şi de Guvern de pe tot Globul sunt aşteptaţi astăzi la Vatican. Printre ei se numără Traian Băsescu, Angela Merkel, Jose Manuel Barosso, Albert de Monaco şi regele Belgiei, Albert al II-lea. Vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden, un catolic practicant, se află şi el în Cetatea Sfântă.

Nu lipsesc figuri controversate. De exemplu preşedintele Argentinei, Cristina Kirchner, pe care Papa a criticat-o pe vremea cand era arhiepiscop de Buenos Aires. De asemenea, prezenţa preşedintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe, i-a nemulţumit pe mulţi. Mugabe nu are dreptul sa calatoreasca în Europa, dar Italia nu-i poate refuza deplasarea la Vatican.

Încă de la primele sale cuvinte, noul papă i-a pus pe gânduri pe teologi, analişti şi credincioşi. „Fraţi şi surori, bună seara! După cum ştiţi, datoria Conclavului este de a oferi Romei un episcop (n.r. Papă). Se pare că fraţii mei cardinali au mers până aproape la capătul lumii pentru aceasta. Dar, iată-ne aici!”, a spus Papa Francisc.

Profeţia sfântului Malachia

Unii analişti şi teologi au văzut în alegerea lui Francisc şi în sintagma folosită de el „capătul lumii” împlinirea unei profeţii vechi de câteva sute de ani. Sfântul Malachia a făcut, în secolul al XII-lea, o listă a ultimilor papi, până la sfârşitul lumii. Potrivit lui, Francisc ar fi ultimul dintre ei.

În numai câteva zile de la alegere, noul Suveran Pontif a rupt tradiţiile stabilite de predecesorii săi, prin gesturi simple şi umile. Atunci când a fost prezentat mulţimii, el s-a înclinat umil în faţa pelerinilor şi le-a cerut să se roage pentru el.

Apoi a refuzat să meargă cu limuzina care fusese pregătită pentru el. Iar mai târziu s-a întors la hotelul unde fusese cazat pentru a-şi strânge singur bagajele şi a achita nota de plată, iar âmbătă, la prima sa întâlnire cu jurnaliştii, a prezentat, pentru prima dată, viziunea sa asupra Bisericii.