Negocierile dintre Diaconescu şi OPSPI, suspendate din nou. Diaconescu: „Nu semnăm pe genunchi”

Negocierile dintre Dan Diaconescu şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) pe tema privatizării combinatului Oltchim Râmnicu-Vălcea sunt din nou suspendate. Potrivit surselor oficiale citate de România TV, Diaconescu nu a prezentat dovada că dispune de banii pentru cumpărarea acţiunilor. Ministrul Economiei şi cel al Finanţelor au mers luni după-amiază la sediul Guvernului, pentru a avea o nouă discuţie cu premierul Victor Ponta legat de situaţia de la Oltchim.

RomaniaTV.net
01 oct. 2012, 05:57
Negocierile dintre Diaconescu şi OPSPI, suspendate din nou. Diaconescu: „Nu semnăm pe genunchi”

Negocierile pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim au fost reluate, luni, la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). Termenul limită pentru semnarea contractului de vânzare-cumpărare este 1 octombrie 2012.

UPDATE 18.40 Dan Diaconescu s-a prezentat, luni după-amiază, la bancă pentru a lua banii pentru salariile angajaţilor Oltchim. După două ore petrecute în sediul băncii, Diaconescu a ieşit cu banii în şapte saci. Patronul OTV a refuzat să spună câţi bani are în saci, rezumându-se la a afirma că sunt „foarte mulţi” şi suficienţi pentru a plăti salariile până la finele anului. De la bancă, Diaconescu a transportat banii cu maşina unei firme de pază, la Ministerul economiei.

UPDATE 16.35 Dan Diaconescu a ajuns la banca de unde vrea ia banii pentru salariile angajaţilor Oltchim

UPDATE 16.05 Dan Diaconescu a plecat de la Ministerul Economiei, fără să fi semnat contractul. El a anunţat că merge la bancă să scoată banii pentru salariile angajaţilor Oltchim şi se va întoarce. „Timpul pe care l-am alocat în cazul răspunsului pentru situaţia salariilor a expirat. Cele 48 de ore au expirat. Mergem la bancă, banca se va închide peste o oră. Scoatem banii din bancă şi aşteptăm răspunsul ministerului să vedem cum ajung banii la salariaţi”, a declarat DD.

Diaconescu a spus că va aduce banii în „saci” şi se va întoarce la minister, însă nu crede că mai are cu cine negocia. „Dl Vulpescu a părăsit clădirea şi ceilalţi. Nu prea avem cu cine să negociem. Noi vrem să semnăm astăzi, să vedem daca vrea şi guvernul”, a precizat patronul OTV.

UPDATE 14.40 DD s-a întors la negocieri.

UPDATE 14.10 Dan Diaconescu a ieşit de la discuţiile cu Daniel Chiţoiu, după aproximativ 90 de minute. „Avem o răsturnare de situaţie. Ministrul Chiţoiu a prezentat scuze din partea sa, a Guvernului şi din partea domnului prim-ministru Victor Ponta pentru toate acuzaţiile care mi-au fost aduse în ultimele şase zile legate de bani, provenienţa banilor sau alte interese privind privatizarea Oltchim”, a spus DD.

El a arătat că a discutat cu Chiţoiu despre plata salariilor angajaţilor Oltchim. „I-am prezentat cererea în care dorim un punct de vedere legal, juridic al minsiterului, al OPSPI, al Oltchim în privinţa situaţiei salariilor. Mai pe şleau, ce facem cu banii pe care îi vom ridica dintr-un moment în altul din banca de aici, din Bucureşti? Dl. Chiţoiu a spus că va analiza cererea şi probabil va lua astăzi o decizie privind felul cum putem ajuta sau nu cu bani salariaţii de la Oltchim. Am reiterat dorinţa şi am spus că vrem să aducem banii cash, în saci, într-o maşină blindată, aici în parcarea ministerului. Ne-a rugat să nu facem asta şi am acceptat rugămintea. (…) Am discutat cu dl ministru mai multe variante: varianta refuzului, este posibil să primim un refuz, varianta ca eu să dau un fel de credit, de avans sau să fac o donaţie”, a spus DD.

„Am impresia că adevărata negociere de-abia acum începe. (…) Noi vrem să semnăm şi, după ce semnăm, evident că vom plăti. Un om care este gata să facă o donaţie de câteva milioane de euro înseamnă că are şi alţi bani în acelaşi cont sau în alte conturi”, a susţinut Diaconescu.

DD a spus că nu se spune nicăieri de cele 10 zile în care trebuie semnat contractul şi a reiterat că data finalizării este 14 februarie.

Cel care licitează şi care câştigă trebuie să achite caietul de sarcini, să achite garanţia şi apoi să înceapă să strângă banii şi are 6 luni la dispoziţie, după ce semnează. Însă noi nu vrem să semnăm contractul pentru că nu am căzut de acord asupra acelor garanţii pe care le cerem. (…) Eu pun ce bani am, guvernanţii pun nişte bani din fondurile lor de rezervă şi combinatul se va redeschide, timp în care putem negocia un contract serios. Nu am negociat nimic timp de şase zile”, a spus Diaconescu.

Nu vom semna în genunchi acest contract. Suntem gata să-i plătim 45 de milioane de euro acum, dar nu să semnăm acest contract în această formă„, a conchis DD.

UPDATE 13.38 Avocatul Daniel Fenechiu a declarat că Dan Diaconescu discută de oră cu ministrul Economiei, iar negocierile „sunt uşor suspendate”.Se redactează documente„, a precizat Fenechiu, adăugând că reprezentanţii guvernamentali au solicitat ca propunerile lui Dan Diaconescu să fie incluse într-un document separat, care să fie discutat separat. „Cum iese de la ministru, Dan Diaconescu se duce în bancă, programarea este făcută de vineri”, a spus avocatul.

Avocaţii lui Dan Diaconescu spun însă că omul de afaceri NU va da banii luni pentru combinat, iar patronul OTV vrea să negocieze şi în zilele următoare.

Întrebat astfel dacă, după ora 24.00, Guvernul va spune că nu se va mai semna contractul, Fenechiu a spus: „O să luăm măsuri în consecinţă. (…) Contractul se semnează mâine, poimâîine, răspoimâine. Se negociază în continuare.” „Nu există să se plătească astăzi banii.  Asta e o chestie care nu ştiu cine a inventat-o”, a completat Fenechiu. Avocaţii au precizat că nu există termenul de zece zile în care DD ar trebui să aducă banii şi să încheie contractul. În cazul în care statul nu va mai dori să negocieze, îl vor acţiona în instanţă.

UPDATE 12.34 Pauză la Ministerul Economiei. Avocatul lui DD, Daniel Fenechiu, a declarat că Dan Diaconescu este în biroul ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu. Potrivit lui Fenechiu, în cadrul negocierilor nu s-a discutat, până la momentul pauzei, despre dovada că omul de televiziune are cele 45 de milioane de euro. „Dan Diaconescu merge în 10-15 minute la bancă. Suntem într-o pauză tehnică. Nu avem internet, wireless. Sunt probleme cu sursele de alimentare cu energie electrică în care se alimentează laptopurile. S-a făcut rost de două prelungitoare”, a declarat Fenechiu.                   „

UPDATE 10.59 Negocierile continuă la Ministerul Economiei. Potrivit România TV, Dan Diaconescu nu a reuşit până la această oră să aducă dovada că deţine banii pentru cumpărarea acţiunilor Oltchim.

Acesta a adăugat că intenţionează să plătească salariile angajaţilor Oltchim şi că plata totală poate fi efectuată până în februarie 2013, precizând, însă, că intenţionează să plătească la semnarea contractului.

Planul pentru astăzi este să dăm salariile muncitorilor. Nu depinde doar de noi, noi luăm banii de acasă de la noi şi dăm la popor, în timp ce politicienii de regulă, în ultimii 20 de ani, au luat de la popor şi au dus acasă la ei. Aşteptăm un răspuns de la Victor Ponta să ne dea o formulă legală, juridică pentru a acorda banii. Am trimis scrisori oficiale prin fax şi în formulă de registratură la Oltchim, la sindicatul de la Oltchim şi la Guvern. Aşteptăm din toate cele trei direcţii propuneri juridice până la orele 12.00 când ne vom deplasa la bancă pentru a ridica banii şi apoi în funcţie de acest răspuns o să hotărâm aceste lucruri.

Oferta noastră este clară, nu vorbim doar de salariile pe o lună, ci ne-am oferit ca să plătim salariile cu orice fel de risc până la sfarşitul negocierilor, astfel încât negocierile să nu fie făcute sub presiuni

Conform legii, contractul poate fi negociat până în februarie 2013. Conform legii, contractul trebuie plătit evident la semnarea sa, asa cum noi ne-am angajat. Nicăieri nu se vorbeşte despre 10 zile, nicăieri nu se vorbeşte de plata în avans„, a declarat Dan Diaconescu înainte să ajungă la negocieri cu reprezentanţii Ministerului Economiei.

Diaconescu a reiterat condiţiile în care ar semna contractul: garantarea faptul că nu va fi solicitată intrarea în insolvenţă a Oltchim după cumpărare, necondiţionarea cumpărării Arpechim şi plata salariilor restante de către autorităţi înainte de semnarea contractului.

La negocierile de la MECMA participă şi liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

La capătul răbdării, fără salarii pe ultimile două luni şi cu datorii la facturi şi la bănci, sute de angajaţi de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au adunat şi luni pe platforma combinatului.

Dan Diaconescu a declarat, sâmbătă, că va aduce luni trei milioane de euro, „în saci”, pentru plata salariilor angajaţilor Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi că a prezentat OPSPI o variantă de finanţare a companiei cu 91 milioane dolari, cu sprijinul Eximbank.

El a spus că va scoate luni cele trei milioane de euro din conturile sale deschise la OTP Bank şi îi va da salariaţilor înainte de eventuala semnare a contractului cu OPSPI, dacă Guvernul va găsi o soluţie legală în acest sens.

În plus faţă de cele 45 de milioane de euro din oferta pentru pachetul majoritar de acţiuni al combinatului, există o posibilă finanţare de 91 de milioane de dolari, prin Eximbank, a declarat Diaconescu.

El a spus că şeful OPSPI, Remus Vulpescu, i-a cerut vineri seara să ateste existenţa banilor printr-un extras de cont în original, autentificat, dar că acesta este imposibil de adus până la finalul week-end-ului, şi că de altfel reprezentanţii Oficiului nu au dorit să continue negocierile în zilele de sâmbătă şi duminică.

Diaconescu a afirmat că s-a întâlnit sâmbătă la un hotel din Bucureşti cu reprezentanţi ai unor investitori şi cu persoane care ar urma să administreze Oltchim, aceştia sfătuindu-l să nu semneze contractul pentru Oltchim în condiţiile cerute de OPSPI.

Vineri seara Diaconescu a susţinut că Guvernul a transmis că nu poate continua negocierile pentru contractul de vânzare a acţiunilor Oltchim atât timp cât nu se face dovada că există suma de 45 de milioane de euro pentru preluarea titlurilor.

Dan Diaconescu a câştigat săptămâna trecută licitaţia pentru preluarea a 54,8% din acţiunile Oltchim, după ce a oferit 203 milioane de lei, cel mai mare preţ, pentru titlurile deţinute de stat.

Premierul Victor Ponta a declarat că Dan Diaconescu are termen până luni, 1 octombrie, să plătească preţul pe acţiuni, caz în care aceşti bani ar putea fi acordaţi Oltchim pentru funcţionarea combinatului, ca împrumut de salvgardare pentru maximum şase luni, până la transferul acţiunilor.

Premierul a precizat atunci că Guvernul este pregătit să numească un nou management la Oltchim şi să dispună administrarea specială a combinatului dacă Dan Diaconescu nu achită până luni preţul pe acţiuni, iar în maximum şase luni va relua procesul de privatizare cu un investitor strategic.