Zgonea: Ponta a ştiut că trimit Statutul la preşedinte, pe Antonescu nu l-am anunţat în timp util

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat că liderul PSD Victor Ponta a ştiut că îi va trimite şefului statului, Traian Băsescu, modificările la Statutul parlamentarilor, el arătând că liderul PNL Crin Antonescu a fost luat prin suprindere de acest gest pentru că nu l-a anunţat în timp util.

RomaniaTV.net
18 ian. 2013, 21:42
Zgonea: Ponta a ştiut că trimit Statutul la preşedinte, pe Antonescu nu l-am anunţat în timp util

„Domnul Antonescu a fost luat prin suprindere pentru că eu nu l-am anunţat în timp util despre decizia mea personală de a informa Preşedinţia cu privire la aceste modificări din Statut. Preşedintele PSD Victor Ponta a ştiut şi a fost informat”, a spus Zgonea, vineri seară.

El a arătat că a avut o discuţie în timpul zilei şi cu liderul PNL Crin Antonescu, pe care l-a informat.

„Am avut un dialog azi şi cu domnul preşedinte Crin Antonescu şi l-am informat despre decizia mea de a transmite acest document spre informare preşedintelui statului tocmai încercând să comprim aceste termene şi să putem să avem pe 23-24 ianuarie, aşa cum am promis, începerea dezbaterilor la buget, astfel încât, undeva pe 5-6 februarie, acest buget să fie transmis spre promulgare”, a spus Zgonea.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, declara, vineri după-amiază, răspunzând unei întrebări, că nu înţelege de ce au fost trimise Preşedinţiei şi Parchetului propunerile de modificare a statului parlamentarilor.

Întrebat despre trimiterea la preşedintele ţării, la Parchet şi la ANI pentru punct de vedere a propunerilor de modificare a Statului deputaţilor şi senatorilor, liderul PNL a spus: „Cred că în legătură cu ANI poate să existe o logică, pentru că ANI vizând aspecte prin statutul său ca instituţie (…) ar avea un cuvânt de spus. Ce ar avea de spus şi în ce calitate, preşedintele României sau Parchetul, nu pot să înţeleg şi probabil că lămuririle trebuiesc căutate în altă parte”.

Întrebat dacă a fost informat despre intenţia de trimitere a proiectului la Preşedinţie, Antonescu a răspuns: „Nu, eu nu am avut o asemenea intenţie, nu a avut nimeni din conducerea Senatului, din Biroul Permanent, de a propune aşa ceva, aud de la dumneavoastră pentru prima dată. Sigur, aici poţi cere părerea oricui pe care-l consideri înţelept, dar instituţional, nici preşedintele, şi cu atât mai puţin Parchetul, nu cred că au vreo competenţă sau vreo calitate în acest lucru”.

„Administraţia Prezidenţială a primit proiectul de modificare a Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor în cursul serii de vineri, mai precis la ora 17.07. Domnul preşedinte Traian Băsescu nu se va pronunţa asupra oportunităţii şi constituţionalităţii acestui proiect de lege deoarece, potrivit articolului 77 din Constituţie, preşedintele României se pronunţă asupra unor legi aprobate de Parlament, nu asupra unor proiecte de legi”, a declarat, vineri seară, Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Traian Băsescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a motivat gestul de a-i transmite preşedintelui Traian Băsescu proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor pentru ca acesta să nu-l retrimită în Parlament după ce ar fi adoptat, fiind baza legală pentru bugetul Legislativului.