Zeci de specializări ÎNCHISE în anul universitar 2012-2013 din cauza lipsei studenţilor VEZI LISTA

Mai multe universităţi din România au decis să închidă o parte dintre programele de studii pentru licenţă, în anul universitar 2012-2013, după ce nu au reuşit să strângă numărul necesar de studenţi pentru a putea funcţiona. Specializările desfiinţate sunt la formele de învăţământ cu frecvenţă (IF) şi la învăţământ la distanţă (ID).

04 oct. 2012, 07:17
Zeci de specializări ÎNCHISE în anul universitar 2012-2013 din cauza lipsei studenţilor VEZI LISTA

Rezultatele slabe obţinute de absolvenţii claselor a XII-a la cele două etape ale Bacalaureatului de anul acesta au afectat şi organizarea şi funcţionarea unor facultăţi din România. Mai multe specializări au fost închise anul acesta.

Prima pe listă este chiar Universitatea din Bucureşti. Facultatea de Litere din cadrul Universităţii a renunţat la programul de studiu „Comunicare şi Relaţii Publice”, forma de învăţământ la distanţă. Celelalte facultăţi din cadrul Universităţii şi-au păstrat specializările din anii anteriori.

De asemenea, la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti, specializarea „Comunicare şi relaţii publice”, forma ID, a fost lichidată.

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj a desfiinţat şapte programe de licenţă la forma ID şi una la IF, din cauză că universitatea nu a cerut acreditarea.

Astfel, la Facultatea de Litere au fost lichidate specializările: Limba şi literatura franceză – Limba şi literatura română – Limba şi literatura maghiară (ID), Limba şi literatura maghiară – Limba şi literatura română – Limba şi literatura franceză (ID), Limba şi literatura română – Limba şi literatura franceză – Limba şi literatura maghiară (ID), Etnologie în limba maghiară (ID).

La Facultatea de Ştiinţe economice şi gestiunea afacerilor, s-au tăiat programele de licenţă: Economie agro-alimentară şi a mediului (ID), Statistică şi previziuni economice (ID).

La Facultatea de Istorie şi filosofie, s-a desfiinţat specializare pentru licenţă „Etnologie” (ID).

La Facultatea de Geografie, s-a renunţat la programul de licenţă „Măsurători terestre şi cadastru” (IF).

La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au fost desfiinţate patru programe de licenţă, la forma de învăţământ IF.

Astfel, la Facultatea de construcţii s-a renunţat la specializarea „Inginerie civilă în limba engleză”.

La Facultatea de construcţii de maşini s-a desfiinţat programul de licenţă „Inginerie fizică”.

La Facultatea de inginerie a materialelor şi mediului s-a desfiinţat programul „Echipamente pentru procese industriale”.

La Facultatea de instalaţii a fost lichidată specializarea pentru licenţă „Instalaţii şi echipamente pentru protecţia atmosferei”.

Spre deosebire de Universitatea Politehnică din Bucureşti, care nu a renunţat la niciun program de licenţă în anul universitar 2012-2012, Universitatea Politehnică din Timişoara a desfiinţat 10 specializări.

La Facultatea de automatică şi calculatoare s-au desfiinţat programele „Tehnologia informaţiei” (IF) şi „Ingineria sistemelor” (ID).

La Facultatea de electrotehnică şi electroenergetică s-a renunţat la specializările „Energetica industrială” (IF), „Echipamente pentru procese industriale” (IF), „Utilaje pentru textile şi pielărie” (IF), „Maşini li echipamente miniere” (IF).

La Facultatea de Mecanică, s-a renunţat la „Mecanică fină şi nanotehnologii” (IF), „Tehnologia construcţiilor de maşini, limba franceză” (IF), „Design industrial, limba engleză” (IF), „Design industrial, limba germană” (IF).

Şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa a desfiinţat patru programe de licenţă.

Aşadar, la Facultatea de Teologie s-a renunţat la specializarea „Arta sacră” (IF), iar la Facultatea de Construcţii s-a lichidat programul „Inginerie urbană şi dezvoltare urbană” (IF). La Facultatea de Litere din cadrul aceleiaşi universităţi nu mai există, în acest an universitar, specializarea „Limba şi literatura modernă, limba spaniolă” (IF), iar la Facultatea de Fizică, Chimie, Electronică şi Tehnologia Petrolului, nu mai există programul „Electrică aplicată”(IF).

O altă mare instituţie care renunţă la programe de studii este Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş. Facultatea de Medicină renunţă la specializarea „Moaşe” (IF), iar Facultatea de Medicină Dentară renunţă la cursurile de „Asistenţă Dentară” (IF).

Tot din cauza numărului insuficient de studenţi, şi universităţile din Moldova au renunţat la câteva programe de licenţă. La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, la Facultatea de Informatică s-a renunţat la specializarea „Informatică” (ID), iar la Facultatea de Matematică nu mai există cursurile de „Matematici” (IFR) şi „Matematici Aplicate” (IF).

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a renunţat din anul academic 2012-2013 la trei programe de licenţă. Astfel, la Facultatea de Istorie şi Geografie nu se mai fac cursurile de „Istorie” (ID) şi de „Ştiinţe ale informării şi documentării” (IF), iar la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administraţie Publică s-a desfiinţat specializarea „Cibernetică economică” (IF).