Percheziţii la romi suspectaţi de fraude bancare de 20 mil. de euro. Cine este liderul grupării

Procurorii şi poliţiştii au întreprins, duminică dimineaţă, 68 de percheziţii în şase judeţe pentru destructurarea unei reţele specializate în înşelăciune, evaziune fiscală şi spălarea banilor. Liderul grupării ar fi Daniel Ruse, aflat în arest încă din toamna anului trecut, în dosarul fraudelor bancare cu acte false.

RomaniaTV.net
31 mart. 2013, 05:16
Percheziţii la romi suspectaţi de fraude bancare de 20 mil. de euro. Cine este liderul grupării

Peste 80 de persoane, majoritatea de etnie romă, sunt căutate de autorităţi pentru că ar fi înşelat mai multe bănci, creându-le un prejudiciu de aproximativ 20 de milioane de euro, informează România TV. Acestea sunt cercetate pentru că ar fi înfiinţat firme fantomă prin intermediul cărora contractau apoi credite la bănci pe care nu le mai achitau.

Autorităţile caută în locuinţele acestora şi probe care pot fi utile în acest caz, iar cei care vor fi găsiţi vor fi ridicaţi pentru audieri, urmând ca ulterior să se decidă dacă pe numele lor se vor emite mandate de reţinere şi, ulterior, de arestare preventivă.

Percheziţiile au loc în şase judeţe şi în municipiul Bucureşti, după cum urmează: 46 în localitatea Sinteşti, judeţul Ilfov, 2 în municipiul Bucureşti, 8 în judeţul Constanţa, 6 în judeţul Giurgiu, 4 în judeţul Ialomiţa, 1 în judeţul Călăraşi şi 1 în municipiul Ploieşti, judeţul Prahova.

De asemenea, au fost emise 86 de mandate de aducere pe numele persoanelor suspectate de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălarea banilor, se arată într-un comunicat al DIICOT, suspecţii urmând a fi audiaţi la DIICOT- B.T. Călăraşi.

În fapt, în perioada 2005 – 2012, s-a constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, respectiv înşelăciune, fals şi uz de fals, spălare de bani, grup structurat pe relaţii ierarhice şi personale, care acţiona pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, cu conexiuni în municipiul Bucureşti.

Membrii grupării sunt suspectaţi dcă induceau  în eroare reprezentanţii instituţiilor bancare prin prezentarea unor situaţii financiare neconforme cu realitatea, în vederea obţinerii unor împrumuturi bancare, care ulterior deveneau neperformante.

Gruparea era condusă de un bărbat, de 44 ani, din municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi, arestat deja în această cauză. Pe baza probelor administrate s-a stabilit că din această grupare, fac parte, aproximativ 20 de persoane, care au deţinut în nume propriu sau prin intermediari mai multe societăţi comerciale, în numele cărora au obţinut credite foarte mari. Surse judiciare citate de Mediafax susţin că liderul grupării este Daniel Ruse, aflat în arest, din toamna anului trecut, în dosarul fraudelor bancare cu acte false.

Potrivit comunicatului DIICOT, pregătirea activităţii infracţionale a început încă din anul 2004, când mai mulţi membri ai grupării au achiziţionat, prin credite bancare, imobile la preţuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi „cosmetizare”, la obţinerea creditelor bancare frauduloase.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că activitatea grupului infracţional organizat a fost sprijinită şi de un număr însemnat de cetăţeni de pe raza localităţii Sinteşti, judeţul Ilfov.

Din investigaţii a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracţional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă, de la persoane ce domiciliază în satul Sinteşti, judeţul Ilfov.

Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care nu se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase.

Suma totală a transferurilor bancare provenite de la societăţile controlate de membrii grupului infracţional organizat se ridică la aproximativ 10.000.000 euro.

În grupul infracţional organizat, cămătarii au găsit o sursă bogată de venituri ilicite, având interes în a-i împrumuta cu sume cât mai mari pentru a li se restitui ulterior valori însemnate.

Prejudiciul total produs în acest caz este de aproximativ 22 de milioane de euro.