Liviu Pop: Toate deciziile Consiliului de Atestare sunt nule, nu a fost cvorum

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat că deciziile luată vineri a Consiliului General al CNATDCU sunt nule, întrucât nu a fost întrunit cvorumul de 14 membri, necesar pentru ca şedinţa să fie statutară. Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, a anunţat Marius Andruh, preşedintele Consiliului. Forul propune Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

RomaniaTV.net
29 iun. 2012, 14:22
Liviu Pop: Toate deciziile Consiliului de Atestare sunt nule, nu a fost cvorum

Toate deciziile luate vineri de Consiliul General al CNATDCU sunt nule pentru că nu a fost întrunit cvorumul necesar unei şedinţe statutare, respectiv două treimi din totalul de 20 de membri”, a declarat Liviu Pop pentru Mediafax.

Pop a mai declarat că deciziile trebuiau votate de 14 dintre cei 21 de membri ai Consiliului General.

Cvorumul de două treimi pentru aprobarea deciziilor în Consiliul General este menţionat atât în actualul regulament de funcţionare, cât şi în cel anterior. Ministrul a adăugat că va analiza luni modul în care a fost luată decizia privind plagiatul premierului Victor Ponta.

Întrebat cum comentează protestul membrilor Consiliului General faţă de „modul arbitrar” în care au fost revocaţi, Liviu Pop a spus că el nu a făcut decât să decidă majorarea numărului de componenţi ai Consiliului, de la 20 la 45, nefiind vorba despre desfiinţarea forului, ci despre reorganizarea acestuia.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis, în şedinţa de vineri, că premierul Victor Ponta a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Decizia Consiliului a fost luată prin votul celor 13 membri prezenţi din totalul de 21. În urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educaţiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei afirmă, într-un comunicat de presă, că gesturile de astăzi ale unor membri din Consiliul General al CNATDCU sunt politice, fără nici o relevanţă ştiinţifică, fapt care a dus la dorinţa altor membri din acest Consiliu General de a boicota, prin absenţă, astfel de gesturi.

„Ministerul Educaţiei respinge ferm încercările de politizare a acestei decizii. (…) Prin atitudinea lor, unii membri ai Consiliului General al CNATDCU au riscat compromiterea acestei instituţii”, se mai arată în comunicat. 

Ministerul Educaţiei precizează şi că prin ordinul publicat vineri în Monitorul Oficial, nu se decide desfiinţarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), ci reorganizarea acestuia, fără nico legătură cu ” elemente vehiculate în dezbaterea publică”.

Decizia luată de către ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, are la bază, dincolo de problemele de funcţionalitate constatate în cazul acestui for, intenţia de a crea un Consiliu echilibrat din punct de vedere al reprezentării sistemului academic din România, mai spun reprezentanţii ministerului.

Conform surselor citate, multe zone ale mediului academic din România ar fi fost nemulţumite de faptul că 25% din membrii CNATDCU erau de la Universitatea Bucureşti, iar în restul componenţei Consiliului General se regăseau reprezentate un număr restrâns de unităţi de învăţământ superior.

„Am considerat că este absolut necesară o reprezentare mai largă a mediului universitar în cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, atât din punct de vedere al unităţilor de învăţământ, cât şi din punct de vedere al specializării celor care ocupă locurile din acest for. Menţionăm că membrii actuali ai Consiliului general îşi păstrează această calitate”, se mai precizează în comunicat.

Ministerul subliniază şi că, printro notă din mai 2011 aprobată de fostul ministru Cătălin Baba, sesizările de plagiat se trimit către Consiliul Naţional de Etică, organism abilitat prin lege în analiza şi rezolvarea acestor cazuri.

Potrivit ministerului, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este un organism consultativ, la nivel naţional, alcătuit pe criterii de prestigiu profesional şi moral din care pot face parte cadre didactice şi cercetători, având cel puţin titlul de conferenţiar sau de cercetător ştiinţific II ori titluri echivalente obţinute în străinătate, în conformitate cu Legea educaţiei naţionale.

Ministerul Educaţiei enumeră şi atribuţiile CNATDCU, potrivit aceluiaşi act normativ. Astfel, Consiliul propune un set de standarde minimale necesare şi obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice din învăţământul superior, a gradelor profesionale de cercetare-dezvoltare, a calităţii de conducător de doctorat şi a atestatului de abilitare. Aceste standarde se adoptă prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului. Standardele minimale de acceptare de către CNATDCU a dosarului pentru obţinerea atestatului de abilitare nu depind de funcţia didactică sau gradul profesional al candidatului şi sunt identice cu standardele de acordare a titlului de profesor universitar.

Tot CNATDCU verifică anual, la solicitarea Ministerului Educaţiei sau din proprie iniţiativă, modul de desfăşurare a concursurilor pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare din universităţi. Raportul de verificare instituţională este prezentat ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, specificând concluzii bazate pe date şi documente.

Consiliul trebuie şi să prezinte Ministerului Educaţiei, anual, un raport privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici. Acest raport este public.

Ministerul menţionează şi motivele ce au stat la baza emiterii ordinului privind noua organizarea şi funcţionare a CNATDCU: nu au fost respectate termenele privind analiza dosarelor de concurs pentru ocuparea posturilor didactice, respectiv analiza tezelor de doctorat; deoarece, în mod repetat, comisiile de analiză nu au fost funcţionale din lipsă de cvorum, ducând la întârzierea ocupării posturilor didactice; nu a fost prezentat raportul de verificare instituţională; nu a fost prezentat raportul anual privind resursa umană pentru activităţile didactice şi de cercetare din învăţământul superior, în baza unor indicatori specifici, preşedintele CNATDCU afirmând „că nu este încă disponibil din cauza constrângerilor de timp şi resurse”; inexistenţa unei metodologii de auditare în domeniu şi experienţe prealabile de referinţă.

Precizările ministerului în ziua în care CNATDCU s-a reunit pentru a lua în discuţie şi posibilul caz de plagiat reprezentat de lucrarea de plagiat a premierului Victor Ponta.

După începerea şedinţei CNATDCU, în Monitorul Oficial a apărut Ordinul ministrului interimar al Educaţiei, Liviu Pop, privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi noua structură a acestuia.

Profesorul Mircea Miclea, membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a declarat pentru MEDIAFAX că subiectul privind plagiatul lui Victor Ponta figura pe ordinea de zi a Consiliului General, întrucât această instituţie se ocupă tocmai cu atestarea diplomelor şi nu îşi poate permite să se decredibilizeze.

El a adăugat că primul punct al ordinii de zi a şedinţei viza raportul instituţiei cerut de către ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.

„Raportul este gata, dar nu a putut fi semnat de către preşedinte, acad. prof. dr. Marius Andruh, întrucât acesta nu era în ţară. El a vorbit cu domnul ministru la telefon şi i-a spus că se întoarce joi noapte în Capitală, iar astăzi (vineri – n.r.) îi va fi înmânat raportul”, a precizat Mircea Miclea.

Miclea a mai spus că, din punctul lui de vedere, lucrarea lui Victor Ponta este un plagiat, membrii Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor trebuie să se exprime în scris şi apoi să voteze punctele lor de vedere legat de acest subiect, iar instituţia trebuie să-şi păstreze credibilitatea.