Vremea va fi închisă toată săptămâna, deşi temperaturile cresc uşor. PROGNOZA PE TREI ZILE

Ultima săptămână din februarie începe cu vreme închisă, iar cerul va fi acoperit de nori în marea majoritatea a timpului, deşi meteorologii se aşteaptă ca temperaturile să urce uşor pe fondul apropierii de sezonul primăverii.

24 feb. 2013, 15:22
Vremea va fi închisă toată săptămâna, deşi temperaturile cresc uşor. PROGNOZA PE TREI ZILE

Luni, aspectul mohorât al vremii nu se schimbă. Cerul va fi încărcat de nori în mai toată ţară, plouă pe arii extinse în sud-vest, în sud, dar şi în est în timp ce în celelalte regiuni ploile sunt doar izolate. La munte, dar trecător şi în nordul Moldovei, vor fi precipitaţii mixte. Vântul suflă mai alert în jumătatea sudică a ţării şi bineînţeles în zonele montane. Temperaturile maxime trec de mediile climatologice în cea mai mare parte a ţării, excepţia este Moldova, iar în regiunile intracarpatice e chiar cald pentru data din calendar, aşteptăm aşadar maxime de la 1, 2 grade în nordul Moldovei până la 14, 15 grade în vestul ţării.

Şi în Capitală săptămâna debutează cu vreme închisă. Cerul e acoperit de nori şi temporar va ploua. Vântul suflă cu 20, 25 km/h, iar termometrele arată la amiază maxime de 9, 10 grade, cu 4, 5 grade peste mediile climatologice.

Marţi, vremea rămâne predominat închisă, cu ploi în sud-vestul ţării şi în est, dar local şi în celelalte regiuni. La munte şi izolat în Moldova vor fi precipitaţii mixte. Pe arii restrânse precipitaţiile sunt ceva mai însemnate cantitativ în sud-vest, dar şi în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Vântul se intensifică temporar, mai ales în sudul ţării şi la munte. Meteorologii prognozează temperaturi maxime o idee mai scăzute decât luni în sud şi în sud-vest, dar şi mai mari decât mediile climatologice în nord-vest şi în centru, adică de la 1 grad în nordul Moldovei până la 13 grade în Maramureş.

Vremea rămâne şi marţi închisă şi în Bucureşti. Plouă temporar, vântul suflă moderat, iar la amiază nu sunt mai mult de 6, 7 grade în termometre, aproape de normalul termic al datei din calendar.

Miercuri, vremea va fi în general închisă, cu nori mulţi şi precipitaţii, predominat, ploi, în cea mai mare parte a ţării. În noaptea de miercuri spre joi precipitaţiile vor fi mixte, dar se retrag în jumătatea de sud a ţării. Vântul nu mai trece de moderat. Maximele mai scad puţin în sud, iar la nivelul întregii ţări se vor situa în general între 2 grade în estul Transilvaniei şi 12, poate 13 grade în nord-vest.

Bucureştenii au puţine şanse să vadă soarele miercuri. Norii acoperă cerul şi temporar aduc  ploaie. Vântul nu e chiar supărător, dar la amiază e cam rece, nu mai mult de 4 grade după aşteptările meteorologiilor.

În ultima zi a lunii februarie, dar şi a iernii calendaristice, vreme revine în sfârşit la sentimente mai bune şi va deveni în general frumoasă. Ceva mai multi nori şi doar izolat precipitaţii mixte mai rămân în sud şi în sud-vest în primele ore. Maximele sunt în creştere uşoară şi în regiunile extracarpatice, unde vorbim în general despre valori între 3 şi 11 grade.

Mărţişorul vine cu vreme mai caldă decât în mod normal în prima zi calendaristică a primăverii în aproape toată ţara, maximele vor fi între 5 şi 13 grade, apoi temperaturile scad uşor în weekend, mai ales în jumătatea nordică. Şansele de precipitaţii sunt mai mari în nordul şi în centrul ţării.

Luni va fi vreme caldă în continuare în centru, dar închisă, cu nori mulţi şi ploi locale mai ales în sudul Transilvaniei. La amiază termometrele arată maxime cu până la 6…7 grade peste cele normale, adică 4 grade la Miercurea Ciuc, 8 grade în Braşov, 11 la Sibiu, 12 la Tg Mureş.

În nord-vest soarele rămâne dincolo de un strat consistent de nori din care plouă local. La amiază e cald, însă pentru finalul iernii calendaristice, vorbim despre maxime de 12 grade în Maramureş şi tot 12 grade în nordul Crişanei, la Oradea.

Vreme ploioasă, dar caldă şi în vest, tipică aşadar pentru intervalele în care aceste zone sunt influenţate de depresiuni mediteraneene. În sudul Banatului pot fi şi ploi mai însemnate cantitativ, dar amiaza vine cu 13 grade la Arad şi la Reşiţa şi 14 la Timişoara, valori potrivite mai degrabă în a doua jumătate a lunii martie.

În Oltenia, ploile sunt la ordinea zilei, ba chiar sunt mai consistente în zonele subcarpartice. Şi în aceste condiţii aerul mediteranean îşi spune cuvântul şi aduce în termometre mai multe grade decât ieri, 9 grade la Tg Jiu şi la Rm Valcea şi 10 la Craiova, dar vântul îşi face simţită prezenţa.

Nu scapă de ploi însoţite de vânt uşor cam agitat nici locuitorii din vestul şi centrul Munteniei, aşa că nu sunt şanse să se arate soarele pe aici. Temperaturile cresc însă cu câteva grade şi la amiază sunt prognozate 8 grade la Piteşti, 10 la Alexandria şi chiar 11 în Lunca Dunării.

Şi sud-estul are parte de aceeaşi vreme închisă, cu un strat de nori joşi din care plouă temporar. Vântul creşte temporar în intensitate, iar la amiază aşteptăm 8 grade la Călăraşi, 6 la Constanţa şi 7 la Tulcea.

În centrul şi în nordul Moldovei, norii aduc precipitaţii, dar din cauza temperaturilor mai scăzute în nordul regiunii cad precipitaţii mixte. 3 grade vor fi în Bacău şi la Iaşi şi 1 grad la Suceava.

Iarna nu vrea să se lase dusă de la munte, aşa că aici aşteptăm în continuare vreme închisă, cu precipitaţii mixte în Carpaţii Meridionali şi local în restul zonei montane. În masivele din sud-vestul ţării, precipitaţiile sunt mai însemnate cantitativ şi pe arii restrânse se acumulează peste 20 l/mp. Vântul va suflă mai tare pe creste, iar temperaturile cresc uşor faţă de ziua de duminică, ceea ce înseamnă maxime de  9 grade la Stâna de Vale, 7 la Păltiniş, 4 la Semenic şi la Predeal. Mai frig la altitudini mai mari, 0 grade la Ceahlău Toaca. Pericolul reprezentat de avalanşe nu a trecut, dimpotrivă, riscul de declanşare a acestora e însemnat în Făgăraş şi în  Bucegi.