Vremea se încălzeşte din 6 iunie şi scăpăm de ploi VEZI PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

Temperaturile vor creşte uşor în perioada următoare, urmând ca pe 2 şi 3 iunie vremea să se răcească din nou. Vestea bună este că din 6 iunie, vremea va intra într-un proces de încălzire, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

RomaniaTV.net
28 mai 2012, 19:23
Vremea se încălzeşte din 6 iunie şi scăpăm de ploi VEZI PROGNOZA PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI

În BANAT, valorile medii ale temperaturii aerului vor marca o creştere uşoară şi treptată până în data de 1 iunie, după care, pe 2 şi 3 iunie, vremea se va răci. Din 6 iunie, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, mediile temperaturilor maxime atingând spre sfârşitul perioadei de prognoză valori de 28 de grade, uşor mai ridicate decât mediile multianuale ale primei decade din luna iunie.

Aversele, însoțite și de descărcări electrice, se vor semnala temporar până în data de 6 iunie, după care probabilitatea de precipitații se va reduce semnificativ.

În CRIŞANA, valorile termice medii, atât minime cât şi maxime, vor creşte treptat până la 1 iunie, vor marca o scădere pe 2 şi 3 iunie, după care vremea va intra într-un proces de încălzire, iar mediile temperaturii aerului vor atinge la sfârşitul intervalului valori uşor peste mediile multianuale.

În ultimele zile ale lunii mai, probablitatea pentru precipitații abundente va fi mai redusă, dar va marca o creștere sensibilă în intervalul 1-2 iunie, cu tendință de menținere până spre 6 iunie. Ulterior, ploile se vor semnala pe arii restrânse și nu vor fi abundente.

În TRANSILVANIA, temperaturile medii vor fi în creştere treptată, spre valori ce vor ajunge să caracterizeze o vreme normală din punct de vedere termic în intervalul 1-6 iunie şi caldă spre sfârşitul primei decade a lunii iunie, când mediile maximelor termice se vor situa în jurul valorii de 26 de grade Celsius.

Probabilitatea pentru ploi abundente va scădea progresiv în ultimele zile din luna mai, pentru ca în primele zile din iunie să crească din nou. Gradul de instabilitate atmosferică va fi considerabil mai redus abia după data de 6-7 iunie.

În MARAMUREŞ, în primele zile ale intervalului vremea se va încălzi. O uşoară răcire se va produce pe 2-3 iunie, pentru ca apoi temperaturile să crească treptat spre valori uşor peste normele climatologice ale perioadei, cu maxime a căror medie va atinge 26 de grade Celsius.

Aversele însoțite și de descărcări electrice vor fi prezente, temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar probabilitatea pentru cantități de apă mai importante va fi mai mare în jurul datei de 2 iunie.

În MOLDOVA, temperaturile medii vor avea valori minime relativ constante până pe data de 1 iunie, după care vor marca o creştere treptată. Mediile maximelor vor creşte în primele zile, apoi vor marca o scădere pe 31 mai, pentru ca ulterior să crească din nou spre valori comparabile cu mediile multianuale.

Precipitaţii importante cantitativ vor cădea în primele două zile ale intervalului, apoi va urma o scurtă perioadă în care precipitațiile vor fi nesemnificative, pentru ca între 2 și 5 iunie aversele să fie din nou de interes, dar la cote mai reduse. După 6 iunie, va mai ploua doar sporadic şi slab cantitativ.

În DOBROGEA, până pe data de 2 iunie, regimul termic va marca o creştere treptată spre valori normale, în jurul cărora se va menţine până pe 6 iunie. Apoi temperaturile vor avea o nouă creştere, atingând, spre sfârşitul intervalului, 26 de grade.

Probabilitatea de apariție a averselor, însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, va fi mai mare în intervalul 28-30 mai.

În MUNTENIA, în primele zile ale intervalului, temperaturile medii vor marca o creştere atât la valorile maxime cât şi la cele minime, care se vor apropia de mediile mutianuale ale primei decade din iunie. După o staţionare în intervalul 2-6 iunie, valorile termice vor crește din nou, spre valori medii minime de aproximativ 14 grade şi maxime de 28 de grade Celsius, ce vor caracteriza o vreme caldă.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată până spre 30 mai, când aversele vor fi, temporar, importante cantitativ. Apoi, ploile vor fi în general slabe și vor avea o probabilitate mai mare de apariție în zonele de deal.

În OLTENIA, vremea se va încălzi treptat de la o zi la alta până pe 31 mai, apoi va urma o perioadă în care mediile temperaturii aerului nu vor avea variaţii importante, pentru ca după 6 iunie să marcheze o creştere spre valori ce vor caracteriza o vreme uşor mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă a anului.

Temporar va ploua, mai ales în zonele deluroase, iar probabilitatea de averse mai importante cantitativ va fi mai mare în primele zile și, din nou, în perioada 1-5 iunie.

La MUNTE, temperaturile minime vor avea valori medii în creştere, de la valori de 2-3 grade la începutul intervalului, spre 8-9 grade în jurul datei de 10 iunie. Temperaturile maxime medii vor marca o uşoară creştere în ultimele zile ale lunii mai, apoi se vor menţine apropiate de mediile mutianuale ale perioadei până spre 6 iunie, după care vor creşte uşor şi treptat de la o zi la alta.

Vremea se va menține în general instabilă, ploile vor avea mai ales caracter de aversă, vor fi descărcări electrice, iar cantitățile de apă vor fi mai importante în primele zile, apoi între 2 și 6 iunie.