Vremea este schimbătoare la final de săptămână. Vezi PROGNOZA METEO pe următoarele trei zile

Vremea va fi schimbătoare în următoarele trei zile, veştile fiind una caldă, una rece. Meteorologii ne anunţă că deşi vremea se va menţine caldă, ploile îşi vor face apariţia în mare parte din ţară, putând apărea şi furtuni.

19 iul. 2013, 13:16
Vremea este schimbătoare la final de săptămână. Vezi PROGNOZA METEO pe următoarele trei zile

Ziua de sâmbătă va fi dominată de căldură mare, în vestul şi sudul ţării, dar şi în sud-vestul Transilvaniei, dar asta nu se traduce şi prin vreme frumoasă. Dimpotrivă, ploile ocupă arii extinse, mai ales după-amiază, când aversele, cu fulgere şi tunete, dar şi cu vânt furios vor mătura nordul şi estul ţării, dar şi zona montană. Vorbim iar de ploi torenţiale, cu peste 20 de litri pe metru pătrat, iar grindina face şi ea parte din peisajul zilei. Temperaturile pornesc de la valori modeste, de 20 de grade în Bucovina, dar urcă spre 34 în Oltenia şi Muntenia.

Soarele toropeşte sâmbătă Capitala. Maxima atinge 33 de grade, fără prea mulţi nori şi fără vânt. Presiunea atmosferică nu are variaţii prea mari de la 756 mmHG.

Duminică, valul de aer rece anunţat de meteorologi nu are nicio legătură cu vremea de Cuptor normal în iulie. Temperaturile scad drastic, aşa că abia dacă mai sunt 20 de grade în nordul Moldovei, şi doar prin sud-vestul Olteniei se mai fac valori de 31 de grade. Dar ploile nu lipsesc din peisaj. Se vor arăta insistent în Dobrogea şi Transilvania, unde aversele vor veni însoţite de descărcări electrice şi scurte răbufniri ale vântului.

Şi bucureştenii vor simţi, duminică, răcirea vremii. Amiaza îşi opreşte urcuşul gradelor la numai 26-27, cerul adună nori şi mai ales în prima parte a zilei plouă.

Începem săptămâna viitoare cu o zi de luni în care nu vom număra prea multe grade: de la 22 de grade în estul Transilvaniei şi al Maramureşului, 30 grade în câmpiile din vestul şi sudul ţării. În plus, deschidem umbrelele în nordul, nord-estul şi centrul ţării şi nu ar fi rău să avem la îndemână o pelerină de ploaie nici la munte.

Luni, în Bucureşti, soarele redevine prezent. Vântul abia dacă se simte, iar temperatura creşte ceva mai hotărât până la 29 de grade la amiază.

Marţi, în jumătatea de nord a ţării, dar şi la munte, norii lasă când şi când ploi de vară. În restul regiunilor însă, soarele nu prea întâlneşte mulţi nori, iar ploile sunt sporadice şi nu insistă. Vântul prinde ceva avânt pe munte, dar temperaturile se mai apropie de ce ar fi normal în luna iulie, astfel că vom avea în general între 23 şi 33 de grade. De altfel, şi în următoarele zile temperaturile rămân cam la aceleaşi valori, iar ploile vor prefera nordul, estul şi centrul ţării, dar nu vor ocoli nici munţii.

Vremea este caldă sâmbătă şi la munte, mai ales în staţiunile din masivele montane vestice şi sudice, dar asta nu ne va scuti de ploi. Dimpotrivă, plouă în averse, cu fulgere, tunete şi rafale de vânt susţinute. În urma acestor ploi se vor acumula în scurt timp peste 20 de litri pe metru pătrat, iar grindina nu este nelipsită. Maximele însă nu vor lăsa de dorit. Aşteptăm 21 de grade în Predeal, 20 la Păltiniş şi 19 la Sinaia, iar pe Ceahlău vor fi 15 grade. Să ne bucurăm însă de aceste temperaturi, pentru că duminică nu numai că plouă peste zi, mai ales în Carpaţii Meridionali şi cei de Curbură, dar şi temperaturile scad, în condiţiile în care nici vântul nu e tocmai prietenos.

Sâmbătă, soarele răsare convingător peste litoralul românesc, dar norii îl vor acoperi după amiază destul de hotărâţi să lase şi ploi pe seară şi la noapte. Dar până atunci, printre nori, se adună în aerul amiezii de la 27 la nu mai puţin de 30 de grade Celsius, în timp ce apa mării îi va răcori pe turişti cu cele 23-25 de grade promise la ţărm. Dar vremea nu e de partea celor care sperau să îşi prelungească bucuria de a sta la soare şi mâine, pentru că meteorologii anunţă schimbări bruşte şi neplăcute. Ploile ia locul cearşafurilor pe litoral, iar temperaturile scad până la valori de cel mult 24-26 de grade. Cu o inerţie la schimbare ceva mai mare, apa mării însă rămâne cam tot la 23-24 de grade.

În centru, ziua de sâmbătă începe cu vreme bună, norii sunt doar de decor, apoi însă înnorările sunt tot mai accentuate şi în a doua parte a zilei vin şi averse însoţite de descărcări electrice şi vânt mai alert. Până atunci, temperaturile ajung la maxime foarte apropiate de cele de vineri, adică 25 grade la Miercurea Ciuc, 27 în Braşov şi 28 la Sibiu şi la Târgu Mureş.

În nord-vest, vremea este, în general, frumoasă în primele ore ale zilei, apoi norii câştigă mai mult teren şi doar izolat sunt condiţii de ploaie. Maximele sunt plăcute, chiar dacă o idee mai mici decât cele de vineri, până la 27 grade în Maramureş şi 28 în nordul Crişanei.

În vest, sâmbătă, vremea rămâne frumoasă şi călduroasă. Meteorologii prognozează doar câţiva nori pe cer şi maxime de 31 grade la Arad şi 32 la Timişoara.

De o zi de vară demnă de luna lui Cuptor vor avea parte locuitorii din Oltenia. Aici soarele este însoţit doar de câţiva nori, iar aerul mai cald contribuie şi el la atingerea unor maxime ce caracterizează o zi tropicală: 32 grade la Târgu Jiu şi la Craiova şi 33 în sud-vestul regiunii.

În jumătatea vestică a Munteniei, cei câţiva nori care se arată pe cer nu reuşesc să oprească soarele puternic să ridice mercurul din termometre până la maxime de peste 30 grade, vorbim despre 32 grade la Piteşti, 33 la Alexandria şi chiar 34 în Lunca Dunării, asadar disconfort termic accentuat aici şi doar un grad până la pragul caniculei.

În sud-est este vreme de vară autentică, adică mai mult soare decât nori, mai ales în prima parte a zilei şi maxime de 32 grade la Călăraşi, 31 la Tulcea şi 30 la Constanţa.

În schimb, în centrul şi în nordul Moldovei vremea schimbă radical foaia. Norii acoperă cerul o bună pare a zilei şi aduc dinspre nord averse însoţite de fulgere, tunete şi răbufniri ale vântului. Izolat ploile sunt mai însemnate cantitativ şi sunt condiţii de grindină. Maximele scad şi cu 5 grade, vor fi 26 grade în Bacău şi la Iaşi şi 22 la Suceava.