Vremea devine răcoroasă, ploile fiind la ordinea zilei. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Ultimele zile ale lunii august vor fi caracterizate de o vreme răcoroasă, cu ploi abundente şi chiar grindină, în unele zone. Din păcate, nu se întrevăd schimbări nici la început de septembrie, vremea de toamnă întrându-şi în drepturi foarte rapid.

28 aug. 2013, 13:16
Vremea devine răcoroasă, ploile fiind la ordinea zilei. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Joi, tot instabilă rămâne vremea. Vor fi înnorări, averse şi descărcări electrice, pe arii extinse în Maramureş, Transilvania, Moldova şi Dobrogea, local în Muntenia, Crişana, Banat şi izolat în Oltenia. Cantităţile de apă vor depăşi izolat 25 l/mp, cu precădere în zona Carpaţilor Orientali. Vântul va fi si el mai alert , cu precădere în regiunile sud-vestice şi sudice, iar temperaturile maxime, uşor mai coborâte decât în mod normal la această dată, exceptând sudul ţării unde vor fi apropiate de mediile climatologice, vor fi între 16 grade în nordul Moldovei şi 29 de grade în sudul Munteniei.

În Capitală, joi, se iveste soarele şi norii purtători de averse cu tunete şi fulgere se adună abia spre seară. Dar vântul este mai sprinten peste zi, şi la amiază maxima va fi de 27…28 de grade, adică exact cea normală pentru sfârşit de august, ar putea să ni se pară uşor cam răcoroasă.

Citeşte şi PROGNOZA METEO PE TREI LUNI

Vineri vorbim despre vreme răcoroasă, mai ales dimineaţa. Soarele va fi mai timid şi norii mai mulţi, iar aversele cu fulgere şi tunete vor fi prezente local în Oltenia, Muntenia, Moldova şi zona de munte şi numai izolat în restul teritoriului. Vântul încă suflă alert în sud-estul şi estul tarii, dar şi pe crestele înalte de munte, iar maximele zilei vor fi cuprinse între 17 grade în nordul Moldovei şi 27 de grade în sudul Olteniei.

În Bucureşti, vineri se anunţă vreme răcoroasă, cu numai 23 de grade la amiază, faţă de 28 cât ar fi normal. Iar soarele abia dacă se iveşte printre nori şi nu lipsesc aversele cu descărcări electrice.

Sâmbătă, în cea mai mare parte a ţării vremea se menţine răcoroasă, în special dimineaţa, chiar daca soarele este tot mai prezent şi norii preferă sporadic sudul ţării şi zona de munte, unde pe arii restrânse încă sunt averse, posibil însoţite de descărcări electrice. Vântul se agită mai mult prin Moldova, Dobrogea şi la munte, iar la amiază vor fi 18 grade în estul Transilvaniei şi 27 de grade în sudul Olteniei.

Şi sâmbătă rămâne vreme răcoroasă în Bucureşti, ziua soarele se mai iveşte printre nori, dar nu cât să vorbim despre o zi frumoasă, mai ales că din când în când, trecător, mai cad şi câţiva stropi de ploaie. Vântul însă nu dă semne de agitaţie, iar la amiază vor fi aproximativ 24 de grade, cu aproximativ 4 grade mai puţin decât ar trebui.

Vremea nu se încălzeşte simţitor nici în ultima zi din săptămână, dimineata este încă răcoare, însă la amiază vorbim despre valori normale, între 20 şi 28 de grade la scara întregii ţări. Şi aceasta în condiţiile în care contăm pe cer variabil, cu înnorări abia seara, şi mai ales în noaptea următoare, în partea de vest şi nord-vest a ţării, unde pe alocuri vor fi averse şi descărcări electrice. Totuşi, vântul rămâne potolit.

Mai mult, în primele zile din săptămâna ce urmează vremea intră într-un proces de răcire uşoară, ce va debuta încă de luni în regiunile vestice şi nordice şi va cuprinde apoi toată ţara, aşadar vom vorbi despre temperaturi mai scăzute decât ar fi normal la început de septembrie. Iar probabilitatea de ploaie va fi ridicată în majoritatea regiunilor, toamna debutează cu aspectele sale mai puţin plăcute pentru cei care mai au un rest de concediu.

Litoralul Mării Negre nu este cea mai fericită opţiune în aceste zile, căci instabilitatea atmosferică se concretizează prin ploi, chiar dacă slabe şi trecătoare, norii nu se dau duşi şi soarele este scump la vedere, nu e o zi plăcută pentru plajă, mai ales că şi vântul tinde să devină mai agitat. Temperatura este şi ea în uşoară scădere, 25…26 de grade vor fi în aer, iar apa mării lângă ţărm pierde şi ea 1…2 grade, vor fi circa 24, încă bună de baie, dacă ar fi o zi însorită.

În zonele montane tot instabilă rămâne vremea, norii nu se dau duşi şi pe arii extinse vor fi averse, descărcări electrice şi scurte, dar puternice, intensificări ale vântului. Nu lipsesc nici conditiile de grindină, iar cantităţile de apă depăşesc izolat 20…25 l/mp. Prin urmare, nu sunt motive pentru schimbări în regimul temperaturii aerului, se menţin valori comparabile cu cele din ziua anterioară: 18 grade vor fi la Predeal, 16 grade la Sinaia cota 1500, Păltiniş sau Stâna de Vale, iar în Munţii Semenicului nu se depăşesc 13 grade, în timp ce Toaca Ceahlăului nu se încălzeşte peste 11 grade.

Nici joi locuitorii Transilvaniei nu scapă de furtuni, aversele cu fulgere, tunete şi scurte rafale de vânt sunt încă la ordinea zilei în această regiune, iar spre versanţii Carpaţilor Orientali vorbim şi despre cantităţi de apă de peste 25 de l/mp. Prin urmare, nici temperaturile nu cresc prea mult, 21 de grade vor fi la amiază în Miercurea Ciuc, 22 la Braşov şi Targu Mures şi nu mai mult de 20 de grade la Cluj Napoca.

Spre nord-vest tot instabilă rămâne vremea, şi tot răcoroasă pentru sfârşit de august. Ploi  temporare, descărcări electrice şi răbufniri ale vântului, acesta va fi tabloul meteo al zilei, atât în Baia Mare, unde amiaza vine cu numai 21 de grade în termometre, cât şi în Oradea, unde maxima va fi de 23 de grade Celsius.

În schimb, joi, locuitorii Aradului nu vor avea neapărat nevoie de umbrele, ploile par să înceteze în vestul extrem al ţării, deşi soarele nu este foarte generos peste zi. Totuşi, până la amiază, se adună în termometre 25 de grade, în timp ce la Timişoara sunt 26. Iar cele câteva averse din Banat cad cel mai probabil în sudul regiunii, de pildă la Reşiţa, unde maxima zilei nu trece de 22 de grade. Iar vântul începe şi el să sufle mai alert.

Oltenia este joi regiunea ţării cea mai ferită de precipitaţii, aici doar spre zona de munte cad câteva ploi de scurtă durată, însă acompaniate de fulgere şi tunete, în rest soarele este prezent şi până la amiază aduce temperaturile spre valori normale la sfârşit de august, de aproximativ 28 de grade.

În Muntenia ziua este mai însorită în jumătatea sud-vestică a regiunii, în rest se adună norii şi, mai ales în partea a doua a zilei, apar şi aversele însoţite de descărcări electrice, iar vântul dă şi el semne de agitaţie. Temperaturile sunt însă destul de plăcute, potrivite pentru final de vară: 29 de grade vor fi la Alexandria, Giurgiu şi Călăraşi, 27 la Piteşti şi Buzău.

Şi în Dobrogea vorbim tot despre vreme instabilă, cu averse şi fenomene electrice, vântul devine tot mai hotărât, aşa că cele 27 de grade din Constanţa sau 26 de la Tulcea, nu se vor resimţi totuşi deloc plăcut.

Moldova este şi ea în continuare expusă furtunilor cu tunete, fulgere şi vânt alert în timpul averselor, aşa că aici este destul de răcoare, mai ales în nordul regiunii. Vorbim despre 23 de grade în Bacău şi Iaşi şi numai 17 grade la Suceava.