Vreme rece şi ploiasă, în luna lui Cuptor. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Începând de duminică, vremea se răcoreşte simţitor, în special în partea de nord a ţării. Deşi ne aflăm în plină lună a lui Cuptor, temperaturile în Maramureş, spre exemplu, se vor opri la numai 18-20 de grade în plină zi. Dacă este să facem o comparaţie cu anul trecut, în aceeaşi perioadă se atingeau 42,4 grade pe 15 iulie la Giurgiu.

13 iul. 2013, 14:16
Vreme rece şi ploiasă, în luna lui Cuptor. PROGNOZA METEO PE TREI ZILE

Duminică, în Maramureş, în cea mai mare parte a Transilvaniei, în jumătatea de nord a Moldovei şi în zona montană vremea va fi răcoroasă, cerul va avea înnorări temporare şi local vor fi averse, posibil şi descărcări electrice. În restul teritoriului va predomina o vreme frumoasă, cu valori termice în jurul celor normale pentru această dată; cerul va fi variabil, iar ploile se vor semnala izolat, cu precădere în sud-est.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare, mai ales la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 18 şi 20 de grade în Maramureş şi 31 de grade în sudul Olteniei şi al Munteniei. Presiunea atmosferică nu va avea modificări semnificative.

În Bucureşti, va fi o zi frumoasă de vară, cu o maximă temperată la 29-30 de grade. Soarele se arată destul de convingător peste Capitală, iar vântul abia dacă se simte.

Săptămâna viitoare debutează tot vreme mai răcoroasă decât în mod normal  în regiunile nordice şi nord-vestice, unde au loc în peisajul meteorologic şi averse locale, însoţite de descărcări electrice. În celelalte regiuni temperaturile vor fi mai apropiate de cele normale pentru data din calendar, iar cerul va fi în general parţial acoperit.

Doar pe arii restrânse, seara şi la începutul nopţii sunt nori mai groşi şi lasă câteva averse însoţite de fenomene electrice. Vântul suflă mai alert în timpul ploilor, iar maximele termice pleacă de la  20 grade în Maramureş şi ajung la cel mult 31 grade în Lunca Dunării.

În Capitală, ziua de luni începe cu vreme mai bună, soarele e mai darnic, apoi însă norii strâng rândurile şi spre seară şi noaptea sunt condiţii pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Până după amiază temperatura ajunge la maxime de 28, chiar 30 grade în centru, foarte aproape de normalul datei.

Marţi, norii mai groşi, aducători de averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durate ale vântului preferă sudul şi centrul ţării, dar şi zonele de munte. În celelalte regiuni norii acoperă parţial cerul şi doar pe arii restrânse sunt înnorări mai accentuate, ploi de scurtă durată şi izolat fulgere şi tunete.

Maximele termice sunt în general mai scăzute decât în mod normal la jumătatea lunii lui Cuptor, adică de la 21 grade în depresiunile intramontane din estul Transilvaniei până la cel mult 29 grade în sud-est.

Şi în Capitală vremea se răcoreşte marţi, norii acoperă temporar cerul şi sunt condiţii de ploiae. Drept urmare, până după amiază mercurul din termometre nu trece de 25-26 grade de grade, destul de modest pentru data din calendar.