Vrei să te bronzezi la SOLAR? Iată ce SFATURI îţi oferă dermatologii

Reprezentantele sexului frumos îşi riscă deseori sănătatea pentru a fi cât mai atrăgătoare. Acestea recurg la diverse modalități de înfrumuseţare, printre care și solarul. Indiferent de cum încearcă saloanele de cosmetice să îşi atragă clienţii cu fel de fel de aparate de bronzat "sănătoase", trebuie să aflaţi şi sfaturile medicilor dermatologi înainte de a merge la solar.

23 apr. 2013, 06:48
Vrei să te bronzezi la SOLAR? Iată ce SFATURI îţi oferă dermatologii

Bronzatul la solar pigmentează pielea şi este un bronzat nefiresc şi nefiziologic, iar lumina de la solar este mult mai puternică decât lumina solară, cea de la latitudinea noastră, avertizează medicii.

Deşi bronzatul la solar este periculos în general, pentru anumite categorii de persoane acest tip de bronzat poate cauza probleme destul de grave sănătăţii.

Citeşte şi Radiografie şocantă: Cum arată faţa unei femei, după 14 ani de SOLAR

Nu trebuie să se ducă la solar pacienții cu nevi, pete pigmentare sau afecțiuni inflamatorii ale pielii. Trebuie făcut un control dermatologic şi pe urmă, eventual, să meargă la bronzat. Din punct de vedere al vârstei, bronzatul la solar duce la o uscare a pielii şi la o îmbătrânire precoce aşa că nu este recomandat pentru cei care au o piele uscată şi îmbătrânită, pacienţii atopici, predispuşi la alergii, tocmai pentru că le usucă pielea. Copiii au voie să stea la soare raţional. La solar ai o cantitate mare de energie într-un timp foarte scurt, stimulezi mai mult organismul să secrete melanină decât în mod obişnuit la soare”, a declarat, pentru RTV.NET, medicul dermatolog Alecu Mihai.

Înainte de a merge la solar, este recomandat să consultaţi un medic dermatolog. În funcţie de organismul fiecăruia, medicul va şti să prezinte riscurile la care se supune persoana respectivă dacă va merge la salonul de bronzat. Dacă pe pielea expusă deja la solar se observă roşeaţă sau orice modificare a pielii este, de asemenea, indicat să se efectueze un control medical.

Sfatul meu e să se facă un control dermatologic înainte. Ar trebui să aibă un aviz dermatologic, ca să îi spună că are dreptul, are contraindicaţie absolută sau nu sau este nevoie de o intensitate de radiaţie mai mică„, explică Alecu Mihai.

Citește și Bronzatul la solar, la fel de periculos ca fumatul sau drogurile

Cea mai gravă boală care se poate manifesta din cauza bronzatului la solar este cancerul de piele.

Expunerea la soare şi în special la solar duce la îmbătrânirea prematură a pielii, la scăderea imunităţii acesteia şi la creşterea cu peste 75% a riscului de apariţie a cancerelor de piele de tip melanom sau a carcinoamelor bazocelulare şi spinocelulare„, a explicat Sebastian Pop.

Dermatologul Sebastian Pop a declarat, pentru RTV.NET, că bronzatul la solar este cel puţin la fel de periculos ca şi expunerea la soare, însă de cele mai multe ori, în funcţie de lămpile sau aparatele folosite, este mai periculos chiar decât bronzul natural.

Dermatologii explică şi faptul că nu există nicio diferenţă între aparatele de bronzat verticale sau orizontale. „Dermatologii nu recomandă expunerea pielii la aparate de bronzat, nici verticale, nici orizontale. Sunt în aceeaşi măsură dăunătoare„. Cu toate acestea, există şi „recomandări ale unor instituţii, precum FDA, care propun expunerea la 3 şedinţe/săptămână pe o perioadă limitată (2-3 săptămâni)”, spune dermatologul.

 

Citește și Cancerul de piele, strâns legat de bronzatul la solar: Riscul creşte cu 74%