Vot RECORD pentru primarul din Baia Mare, acuzat de discriminare

Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, acuzat de discriminare după ce a mutat o întreagă comunitate de romi din oraş în blocul Cuprom, a obţinut un "scor" record la alegerile locale 2012.

RomaniaTV.net
11 iun. 2012, 13:13
Vot RECORD pentru primarul din Baia Mare, acuzat de discriminare

Primarul, acuzat că a „deportat” romii din Baia Mare într-un fost combinat chimic, a câştigat un nou mandat în urma scrutinului de duminică. Mai mult, el a obţinut cel mai bun procentaj dintre cele înregistrate în municipiile reşedinţă de judeţ din ţară: peste 83%.

Acest lucru a stârnit nemulţumire printre liderii romilor. Regele romilor, Florin Cioabă, a declarat, la România TV, că faptul că reprezentantul USL a primit atât de multe voturi este relevant pentru felul în care sunt priviţi şi trataţi romii la Baia Mare.

Cătălin Cherecheş a parat, însă, explicând că un număr important de voturi a fost obţinut chiar în secţiile de votare din cartierele de romi şi l-a invitat pe regele Cioabă la Baia Mare pentru a vedea că situaţia nu este nici pe departe cea arătată în presă.

„Îl invit pe domnul Cioabă să vină să vadă care e situaţia şi poate ne dă chiar o mână de ajutor în provinţa modului în care dorim să-i integrăm pe romi la Baia Mare. Mutarea lor nu s-a făcut forţat, ci pe baza semnării a două acorduri, de mutare şi de demolare. În plus, 86% înseamnă şi voturi ale comunităţii rome, pentru că în acele cartiere am luat voturi importante, ceea ce înseamnă că oamenii au fost de acord cu ce am făcut”, a spus Cherecheş.

Primarul băimărean a subliniat şi că intenţia sa nu este aceea de a-i izola pe romi, ci de a-i integra în societate, iar un prim pas a fost mutarea lor din construcţiile improvizate şi improprii în care locuiau: „Noi nu vrem să-i izolăm pe romi, ci să-i introducem în comunitate. Dar şi oamenii trebuie să deprindă valorile culturale şi de civilizaţie ale întregii comunităţi”.