Vosganian:România trebuie să îşi extindă programul nuclear, chiar dacă consumul energetic este mic

România trebuie să îşi extindă programul nuclear chiar dacă se confruntă cu o scădere a consumului de energie şi a preţurilor pe OPCOM, în condiţiile în care compensarea resurselor de gaze din bazinul Mării Negre nu este încă certă la nivelul eficienţei extracţiei, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

15 mai 2013, 09:09
Vosganian:România trebuie să îşi extindă programul nuclear, chiar dacă consumul energetic este mic

„Există voci care spun că România nu ar avea nevoie să-şi extindă programul nuclear. Într-adevăr, semnalele ultimei perioade arată că economia românească nu şi-a sporit consumul. Ba mai mult, pe OPCOM a înregistrat o anumită scădere, care va continua la nivelul consumului şi care ar putea să pună sub semnul incertitudinii lansarea unor reactoare. Eu am o ezitare în ceea ce priveşte acceptarea unor astfel de viziuni. Economia românească va avea o evoluţie care va necesita o creştere a consumului de energie electrică. Cred că locul unei sporiri a producţiei de energie electrică este adecvat”, a afirmat Varujan Vosganian, potrivit Agerpres.

Oficialul a precizat că la nivel mondial există 440 de reactoare nucleare, peste 60 de reactoare în construcţie, iar previziunile arată că numărul lor va creşte cu 80 de reactoare.

„Programele de a utiliza energia nucleară paşnic sunt în expansiune. Energia nucleară asigură independenţa energetică, energia curată, relativ ieftină, noi avem resursa umană necesară, dispunem de tehnologii avansate şi în acelaşi timp asta ar putea să contracareze epuizarea unor alte resurse, cum este gazul metan, ale căror compensare din bazinul Mării Negre nu este încă certă la nivelul eficienţei extracţiei”, a adăugat Vosganian.