Voinea: Creşterea economică pentru 2013 a fost revizuită de la 1,6% la 1,9%

Creşterea economică a României pentru 2013 a fost revizuită de la 1,6% la 1,9%, dar nu au fost bugetate, la rectificare, venituri suplimentare aferente acestui avans al Produsului Intern Brut /PIB/, a declarat luni, la Palatul Victoria, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

RomaniaTV.net
29 iul. 2013, 17:10
Voinea: Creşterea economică pentru 2013 a fost revizuită de la 1,6% la 1,9%

Voinea a precizat că noul PIB estimat este de 626,2 miliarde lei, mai mare cu 2,6 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash creşte de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB, în timp ce deficitul bugetar calculat pe metodologia ESA a Uniunii Europene /UE/ rămâne nemodificat, deoarece resursele financiare care extind deficitul pe cash erau prevăzute deja în scrisoarea de intenţie şi memorandumul anterioare, pentru Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii /PNDI/.

Potrivit ministrului delegat pentru buget, la rectificare veniturile sunt reduse cu 1,9 miliarde lei, iar cheltuielile bugetare cu 700 milioane lei. Cele mai mari reduceri sunt operate la bugetul Ministerului Transporturilor – 900 milioane lei şi Secretariatul General al Guvernului – 500 milioane lei, în timp ce bugetul Ministerului Sănătăţii creşte cu un miliard de lei, iar la Ministerului Dezvoltării – cu 900 milioane lei, transmite Agerpres.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul a ajuns la un acord cu partenerii internaţionali privind rectificarea bugetară, urmând să aibă loc o creştere a plafonului de garanţii pentru o serie de programe, precum Prima Casă.

Execuţia bugetului general consolidat după primul semestru al anului s-a încheiat cu un deficit de 6,63 miliarde lei, respectiv 1,06 % din PIB, conform datelor operative ale Ministerului Finanţelor Publice