VIZITĂ. Preşedintele Parlamentului ungar, implicat în campania electorală din România

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, se va afla, marţi, în judeţul Mureş, pentru a susţine candidaţii Partidului Civic Maghiar (PCM), urmând să viziteze opt localităţi, iar seara să participe la festivitatea de închidere a campaniei în Târgu Mureş.

RomaniaTV.net
04 iun. 2012, 13:37
VIZITĂ. Preşedintele Parlamentului ungar, implicat în campania electorală din România

Preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va susţine, marţi, candidaţii partidului în opt localităţi din judeţ – printre care Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului şi Sovata – şi va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM la Târgu Mureş.

„Mâine, în data de 5 iunie, domnul preşedinte de onoare al PCM, Kover Laszlo, se va prezenta în judeţul nostru şi ne va susţine candidaţii în mai multe localităţi şi îşi va termina prezenţa la Târgu Mureş la festivitatea de închidere a campaniei electorale PCM Târgu Mureş. Pe judeţ, vom avea şi în 7 iunie o festivitate separată, n-am stabilit locaţia, aşteptăm răspuns la cererile depuse. Mâine (marţi – n.r.), Kover Laszlo va fi prezent la Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului, Sovata, în opt localităţi în total. Ne va susţine candidaţii, ne va ajuta în campania electorală. Domnul Kover îşi va termina campania electorală pe judeţul Mureş mâine seară”, a spus Laszlo Gyorgy.

Acesta a adăugat că vizita lui Kover nu ar trebui să deranjeze pe nimeni şi că speră că lucrurile „se vor normaliza” după perioada alegerilor locale.

Potrivit lui Laszlo Gyorgy, unele dintre afişele electorale ale PCM din Târgu Mureş pe care apărea Kover au fost rupte. „N-are de ce să se supere nimeni, nu cred că poate să deranjeze prezenţa dânsului pe nimeni în Târgu Mureş sau judeţul Mureş. Au fost vandalizate afişe şi cu el, şi ale mele, şi ale domnului Benedek Imre, candidatul (PCM) la Primăria Târgu Mureş, şi ale altor candidaţi, în mai tot judeţul, indiferent de culoarea politică”, a spus Laszlo Gyorgy, precizând că au fost depuse şase plângeri la Poliţie de către reprezentanţii PCM.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, sâmbătă, la Arad, că preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România. Kelemen Hunor a spus acest lucru întrebat fiind dacă este de acord că Ungaria ar trebui să-şi ceară scuze României, în urma unor declaraţii ale preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că „a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” şi că „a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa” acestuia.

Sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, ministrul de Interne, Ioan Rus, a declarat că autorităţile de la Budapesta ar trebui să îşi ceară scuze pentru declaraţiile „defăimătoare” la adresa Guvernului României făcute de preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo şi că aştepta ca aceste scuze să fie transmise, vineri, la Bucureşti, de premierul Ungariei, Viktor Orban.

Premierul Victor Ponta a declarat că nu a mai programat o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban, cu ocazia reuniunii la Bucureşti a mai multor lideri europeni, deoarece era mai important să se ajungă la un acord pe Declaraţia comună a summit-ului, dar că va discuta cu acesta cu prima ocazie.

Sâmbătă, la Craiova, premierul Ponta a afirmat că omologul său ungar, Viktor Orban, are obligaţia să se delimiteze de colegii săi şi să-şi ceară scuze în numele Ungariei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului Ungariei în cazul privind reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.