VISCOL ÎN MOLDOVA. Zeci de oameni salvaţi din nămeţi în Vaslui şi Botoşani

Ninsori şi viscol în nordul Moldovei. Sute de oameni sunt blocaţi pe drumurile înzăpezite. Zeci de drumuri sunt blocate din cauza viscolului. Armata a intervenit să salveze oamenii blocaţi în nămeţii din Vaslui şi Botoşani. Zeci de persoane au fost duse cu maşini offroad la primăria din Soleşti. Soldaţii intervin pentru deszăpezirea drumului spre Săveni, unde ambulanţa nu poate ajunge la o gravidă.

16 dec. 2012, 09:23

Zeci de persoane rămase izolate în maşini în zona Movila lui Burcel, de pe drumul naţional 24 Vaslui – Iaşi, au fost preluate, duminică la prânz, după aproximativ patru ore în care au stat blocate în nămeţi, şi transportate la sediul Primăriei Soleşti, unde vor rămâne cantonate pentru un timp.

Atât şoferii, cât şi pasagerii maşinilor înzăpezite au primit ajutorul pompierilor şi jandarmilor vasluieni, precum şi al unor echipaje off-road, înainte ca autocamioanele Armatei să ajungă în zona cu traficul blocat.

„Din fericire, niciuna din cele 22 de persoane preluate de noi nu prezintă are de sănătate. Acum sunt cazate în sediul Primăriei Soleşti, unde primesc câte un ceai cald din partea autorităţilor locale. Noi nu ne-am încheiat încă misiunea şi urmează ca, împreună cu militarii de la unitatea din Huşi, să ne deplasăm în recunoaştere, cu un camion cu tracţiune 6×6, pentru a vedea dacă nu mai sunt şi alte persoane rămase izolate”, a declarat, duminică, inspectorul şef al ISU Vaslui, Neculai Olaru.

Verificarea autorităţilor vasluiene se va face pe întreg sectorul de drum de la ieşirea din judeţul Vaslui spre Iaşi. În momentul blocării, duminică dimineaţă, a drumului naţional dintre cele două judeţe, ISU Vaslui avea informaţii despre existenţa a 25 de maşini, inclusiv două microbuze de transport călători, în care s-ar fi aflat aproximativ 50 de persoane. În condiţiile date, autorităţile vasluiene au solicitat intervenţia Armatei pentru preluarea persoanelor rămase izolate.

Şi în Botoşani armata a fost chemată sa intervină. Sute de oameni au rămas izolaţi în troiene de mai bine de 12 ore, printre ei, şi şefi de la drumuri din Botoşani.

În în Botoşani, Inspectoratul şcolar a decis închiderea tuturor şcolilor din Botoşani şi suspendarea cursurilor pentru ziua de luni, 17 decembrie, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Şi în Iaşi, cursurile în şcolile din zonele rurale vor fi suspendate.