VIOLENŢE PE STADION. Fanii maghiarilor au încercat să ajungă în sectorul românilor

Incidentele violente care au avut loc între suporterii unguri şi jandarmi, în Centrul Istoric din Bucureşti, dar şi în Gara de Nord, s-au mutat pe stadion cu puţin timp înainte de starul partidei România - Ungaria, din preliminariile CM 2014. Suporterii maghiari au forţat gardurile de protecţie de pe Arena Naţională, în încercarea de a se război cu românii.

RomaniaTV.net
06 sept. 2013, 12:30
VIOLENŢE PE STADION. Fanii maghiarilor au încercat să ajungă în sectorul românilor

UPDATE 21.50 Două grupuri de suporteri români s-au bătut în peluză, la Arena Naţională, înainte de începerea meciului. 

Incidentele au avut loc la inelul 1 al peluzei suporterilor români, atrăgându-le atenţia şi jucătorilor celor două echipe, care înainte să intre în tunelul ce duce la vestiare, după încălzire, s-au oprit şi s-au uitat la fanii care se băteau.

Jandarmii au intervenit pentru calmarea spiritelor.

UPDATE 20.25 Violenţe se înregistrează şi pe Arena Naţională. Jandarmii au fost nevoiţi să intervină din nou în forţă, pentru a-i împiedica pe fanii unguri să ajungă în sectorul suporterilor români. Maghiarii au forţat gardurile de protecţie, iar forţele de ordine au intervenit cu bastoane.

UPDATE 19.10 Un grup de suporteri români a atacat cu pietre forţele de ordine în zona Şoselei Pantelimon o parte a lor fiind reţinuţi în urma incidentelor violente, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Potrivit sursei citate, fanii români, în număr de aproximativ 400, se îndreptau spre zona destinată suporterilor unguri.

Pentru a se evita întâlnirea celor două grupuri, jandarmii le-au comunicat fanilor români să îşi schimbe traseul, moment în care aceştia au devenit violenţi şi au început să arunce cu pietre, o parte a acestora lovind autoturisme parcate în zonă.

Forţele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, care i-au obligat pe suporteri să se disperseze şi să fugă printre blocurile din zonă.

Jandarmii, la care s-au alăturat poliţişti, au plecat în urmărirea lor, pentru a preveni declanşarea altor incidente violente.

Enache a mai spus că o parte a suporterilor români au fost reţinuţi, însă nu a precizat numărul acestora.

Iniţial, s-a crezut că suporterii care au atacat jandarmii cu pietre în cartierul Pantelimon erau maghiari.

UPDATE 17.25 Trei suporteri maghiari aflaţi în zona Arenei Naţionale au fost duşi la Spitalul Sfântul Pantelimon, cu traumatisme cranio-cerebrale, iar un altul, rănit în Centrul Istoric, a primit îngrijiri la faţa locului, a declarat coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

Ultraşii maghiari au creat haos în Centrul Vechi al Capitalei şi în Gara de Nord.

UPDATE 16.37 Cinci suporteri maghiari au primit îngrijiri în Gara de Nord. De asemenea, medicii de la Ambulanţă au intervenit după ce unei femei aflate la un restaurant din Gara de Nord i s-a făcut rău din cauza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi pentru a-i calma pe suporterii unguri violenţi.

Citeşte şi Fanii maghiari poartă tricouri jignitoare la adresa României. Inscripţiile sunt revoltătoare

UPDATE 16.20 Potrivit România TV, mai mulţi suporteri se află în trenul cu care au venit din Ungaria şi se află în comă alcoolică.

UPDATE 16.15 În jur de 1.000 de suporteri maghiari au ajuns în vineri după-amiază în Gara de Nord din Bucureşti. Jandarmii au fost nevoiţi să recurgă la gaze lacrimogene după o serie de incidente provocate de suporterii unguri. Fanii au venit la Bucureşti cu un tren cu 13 vagoane. Drumul nu a fost lipsit de incidente. Suporterii au tras semnalul de alarmă în dreptul Gării Basarab şi au aruncat cu petarde, aprinzând şi numeroase torţe. Şi la sosire, fanii au scos pe geamurile trenului torţe albe şi vişinii, au aruncat cu petarde şi au fluturat steagurile Ungariei şi Ţinutului Secuiesc, precum şi un drapel cu harta României fără Transilvania.

Suporterii au provocat un incendiu în al doilea vagon, fiind necesară intervenţia pompierilor. Fanii au fost scoşi din gară în grupuri de câte 60-70 de persoane şi au fost urcaţi în zece autobuze puse la dispoziţie de organizatori, pe Calea Griviţei, pentru a se deplasa în fan-zone-ul de la Arena Naţională. Cel de-al doilea grup de suporteri care se deplasa către autobuze a aruncat cu sticle şi diverse obiecte, încercând să rupă cordonul forţelor de ordine. Jandarmii au intervenit în forţă, cu gaze lacrimogene şi cu obiectele din dotare.

De asemenea, zece români au strigat injurii la adresa Ungariei, ei fiind luaţi de poliţiştii din zonă. Un elicopter al MAI supraveghează de sus zonele în care sunt suporterii maghiari.

UPDATE 16.10 Prima serie de suporteri au ajuns la Arena Naţională. Aceştia sunt înconjuraţi de forţe ale jandarmilor.

Jandarmeria a acţionat în forţă în Centrul Vechi al Capitalei pentru a-i evacua pe suporterii maghiari care au devenit extrem de violenţi, potrivit România TV. Fanii echipei Ungariei au aruncat în jandarmi şi în jurnalişti cu sticle, cu scaune şi au aprins torţe.  Forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene pentru evacuarea suporterilor violenţi.

În momentul în care au fost urcaţi în autobuze, unii suporteri au devenit din nou violenţi, aruncând cu sticle spre jandarmi. Pentru că mai mulţi suporteri erau violenţi, au fost loviţi cu bastoanele de către jandarmi.

Suporterii au fost urcaţi în patru autobuze şi au fost escortaţi către Arena Natională, unde la orele 21.00 va începe meciul România-Ungaria.

Sute de suporteri trebuiau conduşi către locul special amenajat de la Arena Naţională şi pentru acest lucru au fost puse la dispoziţie de către Primaria Capitalei a mai multor autovehicule. Suporterii au fost rugaţi să se îndrepte spre autobuze, dar ei s-au opus faţă de această măsură, dorind să mai rămână şi s-au opus cu violenţă măsurii jandarmilor. Li s-a recomandat să urmeze jandarmii, dar au devenit violenţi şi au aruncat cu obiecte contondente şi au aprins materiale pirotehnice. Situaţia nu a fost scăpată de sub control, jandarmii au restabilit ordinea, au gestionat activităţile ca conflictul să nu ia amploare în mod periculos. Situaţia putea escalada şi de aceea jandarmii au folosit, conform legii, materialele din dotare”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române.

Meciul de fotbal România-Ungaria, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014, va avea loc în această seară, de la ora 21.00, pe Arena Naţională.