Vin Babele! Vezi cum e vremea în ziua Babei tale

Dacă vreţi să ştiţi care va fi starea voastră de spirit în acest an, atunci nu uitaţi să vă alegeţi Baba între 1 şi 9 martie. Conform tradiţiei populare, Babele nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. Vezi mai jos cum va fi vremea de Baba ta.

RomaniaTV.net
29 feb. 2012, 09:45
Vin Babele! Vezi cum e vremea în ziua Babei tale

Zilele Babei corespund cu zilele de urcuş ale Babei Dochia cu oile, la munte. Se spune că aşa cum va fi Baba aleasă, aşa va fi norocul şi starea sufletească a omului în acel an. Dacă vremea va fi frumoasă, vom fi veseli şi binedispuşi tot anul, dacă va fi frig, va ploua sau va ninge, vom fi mohoraţi şi fără prea mult noroc de-a lungul întregului an.

Zilele urcuşului, echivalente cu numărul cojoacelor, reprezintă durata perioadei de schimbare a vremii, iar moartea Babei Dochia, în ziua de 9 Martie, se consideră trecerea de la iarnă la primăvară. După trecerea Babelor, încep Moşii. Babele sunt considerate rele, iar Moşii sunt buni.

Babele sunt în relaţie cu cojoacele Babei Dochia şi cu instabilitatea trecerii de la iarnă la primăvară. Este o perioadă intermediară, în care există capriciile bine cunoscute. Acum poate să fie cald, apoi să urmeze o perioadă de frig, poate să apară şi zăpada, apoi soarele. Sunt perioade de trecere, marcate de existenţa Babelor şi a Moşilor. Babele ţin de bătrâneţea vechiului anotimp care este înlocui de primăvară„, a declarat pentru RTV.NET, etnologul Şerban Anghelescu.

Cum îţi alegi Baba

Specialistul a precizat că nu există o normă după care se aleg Babele. Dacă în unele zone, ele sunt alese întâmplător, în alte zone, ele se aleg în funcţie de ziua naştere. Dacă data naşterii este formată din două cifre, se face suma dintre ele, iar rezultatul obţinut este Baba persoanei născute în acea zi.

Prima zi de martie aduce vreme în încălzire în vest, unde temperaturile ating şi 10 grade Celsius, dar locuitorii din est şi de la munte se aleg cu ceva fulgi de zăpadă, pe care i-am putea traduce printr-o bătrâneţe ceva mai glacială.

Vineri, 2 martie, este ziua celor cu înclinaţii spre frumos. Pentru că aşa se anunţă şi vremea. Mercurul se tot ridică în termometre în Banat, până la 14 grade, dar în nord, centru şi est, cei ce şi-au ales baba vineri vor avea parte de o bătrâneţe cam „plouată”. Cât îi priveşte pe bucureşteni, soarele şi norii reuşesc să urce mercurul la 8-9 grade Celsius, fără precipitaţii.

Cea de-a treia Babă, însă, anunţă schimbări de atitudine. Şi nu în bine. Vântul se înteţeşte, răcirea vremii începe din nou să fure din grade. Nu se mai ating decât cel mult 10 grade în Oltenia, în timp ce la munte, iar vin ninsori. În Bucureşti totuşi, vremea continuă în aceeaşi notă moderată, cu cer variabil şi 7-8 grade la prânz.

Pentru ziua de duminică, se pregătesc „babele” nu tocmai binevoitoare. Răcirea vremii îşi vede de drum, maximele numără între 2 şi cel mult 8 grade, dar măcar nu se anunţă precipitaţii. În Capitală, maxima nu mai trece în ruptul capului de 6 grade, dar în rest, alte fenomene nu se anunţă.

Luni şi marţi se anunţă vremea babelor moderate, cu maximele de 2 până la 8 grade, dar cu şanse de fulguieli din nou, de data aceasta numai la munte.