Victor Ponta: „Vom sprijini familiile victimelor, dacă există cazuri sociale”

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi seară, că statul şi-a îndeplinit datoria faţă de familiile victimelor accidentului din Muntenegru, în sensul că a suportat cheltuielile aducerii răniţilor şi decedaţilor în ţară. Dacă există cazuri sociale, autorităţile vor oferi sprijin financiar în condiţiile impuse de lege în situaţiile de deces.

25 iun. 2013, 20:48
Victor Ponta: „Vom sprijini familiile victimelor, dacă există cazuri sociale”

Victor Ponta a declarat la România TV că statul a făcut tot ce putea pentru a ajuta familiile victimelor.

Ceea ce trebuia să facem rapid pentru rude am făcut. I-am adus pe cheltuiala statului român din Muntenegru. Dacă există cazuri sociale, conform dispoziţiilor legii, atunci vom sprijini. Atfel ceea ce puteam noi să facem, să ajutăm cu transportul până în ţară am făcut. Ajutoarele se dau conform legii în situaţiile de deces„, a explicat premierul României.

Întrebat de ce a propus ziua de miercuri ca zi de doliu naţional, premierul a declarat că victimele care au suferit în Muntenegru şi familiile îndoliate merită acest lucru: „A fost o tragedie prin amploarea sa, pentru că s-a întâmplat în afara graniţelor ţării şi a impus o acţiune de amploare pentru a aduce acasă răniţii şi corpurilor decedaţilor. Este o zi în care trebuie să arătăm respect faţă de aceşti oameni, faţă de familiile acestora„.

Victor Ponta s-a declarat mulţumit de desfăşurarea acţiunilor de identificare a victimelor şi de transportare a acestora în ţară.

„Toate procedurile au existat şi s-au aplicat. Sunt 48 de ore de la producerea tragediei şi un lucru pe care nu ştiu câte ţări din lume l-ar putea face: toţi răniţii sunt în tratament alături de familii, toţi decedaţii sunt acasă. Suntem o ţară care ne putem permite în asemenea momente să trimitem avioane, avem Smurd-ul care a funcţionat impecabil. Poliţia, jandarmii s-au mobilizat”, a declarat Primul-Ministru.

Referitor la momentul în care a aflat de tragicul accident, Ponta a explicat că a aflat atunci când doctorul Raed Arafat l-a sunat să-i ceară permisiunea de a se deplasa cu un avion militar la faţa locului pentru a afla mai multe informaţii.

Când am fost sunat de doctorul Arafat pentru a aproba plecarea cu avionul nici el nu ştia de câte victime e vorba. Ştia că e vorba despre un autocar românesc şi un număr semnificativ de victime. Tocmai de aceea am aprobat plecarea lui„, a spus premierul.