Victor Ponta explică de ce este utilă dezbaterea în Parlament a proiectului minier de la Roşia Montana

Invitat ieri seară la un post de televiziune, premierul României, Victor Ponta, a arătat de ce consideră că o dezbatere în Parlament a proiectului minier de la Roșia Montana este obligatorie. Premierul a promovat si un model de dialog, pentru România, ca soluţie de a depăşi 9 ani de conflicte şi război politic, arătând că dezbaterea şi dialogul sunt singurele căi de a construi ceva în România.

12 sept. 2013, 09:04
Victor Ponta explică de ce este utilă dezbaterea în Parlament a proiectului minier de la Roşia Montana

„Când am văzut toate proiectele, am zis haideţi să citim tot, să ascultăm pe toată lumea. Eu m-am gândit că o să vină cei care manifestă împotrivă la Parlament, cei care manifestă pentru, şi luăm decizia. Noi suntem din 2009 o ţară blocată, nimeni nu vrea să îl asculte pe celălalt. Suntem blocaţi economic din 2009, nu s-au mai făcut investiţii”, a spus primul-ministru.

Acesta  a mai adăugat că, „chiar dacă eşti împotrivă la ceva, trebuie să asculţi toate argumentele, pentru că s-ar putea să fie şi lucruri bune în proiect”, făcând referire inclusiv la propria opinie din trecut privind acest proiect. Premierul a recunoscut ca a greşit iniţial când s-a opus unor proiecte doar pentru ca erau susţinute de Traian Băsescu şi a spus că politizarea nu ajută. 

„Dialogul influenţează viaţa oamenilor şi viitorul nostru ca ţară, prestigiul şi capacitatea noastră de a spune că suntem, în continuare, o ţară deschisă la progres sau ne întoarcem la anii ’90, în care nu vrem să vină nimeni aici”, a mai spus premierul.

Victor Ponta a mai arătat și de ce discuția despre cine exploatează este una falsă.

„De ce nu o firmă românească? Licenţa a fost dată companiei (Gabriel Resources – n.r.) în 20 noiembrie 1998 pe 20 de ani. Domnul Berceanu, ministru, a aprobat aceasta decizie pentru Minvest. Guvernul Radu Vasile, în 2000, şi Guvernul Isărescu au acordat această licenţă de exploatare. Există această licenţă de exploatare”, a arătat Victor Ponta.

Premierul a susţinut şi nevoia de a nu ne întoarce în anii 90, când România respingea investiţiile străine, susţinând ca suntem, în prezent, într-o lume globală, în care toate ţările au nevoie de investiţii străine.