Victor Ponta are un nou consilier economic: Ioana Petrescu, specialist în combaterea evaziunii

Echipa de consilieri a lui Victor Ponta s-a mărit cu un specialist în combaterea evaziunii, Ioana Petrescu, cadru didactic la Universitatea Maryland, fiind cel mai nou colaborator al premierului. Ioana Petrescu deţine un doctorat şi un masterat în economie la Universitatea Harvard şi este licenţiată în economie şi matematică la Colegiul Wellesley.

09 sept. 2013, 06:40
Victor Ponta are un nou consilier economic: Ioana Petrescu, specialist în combaterea evaziunii

Lupta împotriva evaziunii se duce nu numai în planul luării de măsuri în plan legislativ sau al întăririi controalelor, ci şi la nivel logistic. Astfel, premierul Victor Ponta şi-a întărit echipa de consilieri cu un specialist al cărui principal domeniu este chiar combaterea evaziunii, având mai multe diplome şi studii în acest sens. Ioana Petrescu, asistent universitar la Universitatea Maryland, a revenit săptămâna trecută în România şi deja s-a apucat să lucreze în echipa primului-ministru.

Ea a scris pe blogul personal un prim text despre evaziunea din România şi va oferi public argumente legate de nevoia consolidării luptei împotriva evaziunii. „Nimic nu este sigur pe lume în afară de moarte si de impozite, spune o zicală americană atribuită lui Benjamin Franklin.  Am revenit în România de două săptămâni şi am observat deja că zicala nu se aplică aici. Nu, din nefericire, românii nu scăpa de moarte, dar cu siguranţă, scapă de impozite!

Venită din SUA după o absenţă de 14 ani şi făra locuinţă în Bucureşti, am început să îmi caut o garsonieră de închiriat. Procesul a fost foarte plăcut la început. (…) Lucrurile au luat o turnura proastă când am găsit prima garsonieră pe care am vrut să o închiriez. Am aflat după o convorbire cu agentul imobiliar că nu este posibil să închiei un contract legal înregistrat la Fisc, pentru că proprietarii nu au certificat energetic care se cere pentru înregistrare„, a scris Ioan Petrescu, ea oferind şi alte exemple şi oferind apoi soluţii.

Ioana Petrescu deţine un doctorat şi un masterat în economie de la Universitatea Harvard şi este licenţiată în economie şi matematică la Colegiul Wellesley. Înainte de a fi asistent la Universitatea din Maryland, a lucrat că membru al Naţional Review Institute la American Enterprise Institute din Washington, DC.

Domeniile sale de specialitate sunt finanţele publice, economia de dezvoltare şi economia de securitate naţională. Cercetările sale variază de la impozitarea în ţările în tranziţie şi în curs de dezvoltare, la economii subterane, antreprenoriat, şi regulamente economice.