Victimele zăpezilor: Iarna a ucis nouă persoane în vestul Europei

Nouă persoane - între care şase în Franţa, două în Spania şi una în Portugalia - au murit în urma intemepriilor, care, de asemenea, au creat haos pe aeroportul londonez Heathrow, unde sute de zboruri au fost anulate, sâmbătă.

RomaniaTV.net
19 ian. 2013, 20:59

 În Franţa, unde a nins în jumătatea de nord şi în partea de sud-vest, cinci persoane au murit vineri seara, iar alte 12 au fost rănite în Lozère (sud), în două accidente cauzate de condiţii de ploaie de gheaţă. Accidentul cel mai sângeros s-a produs între două camioane şi două maşini şi s-a soldat cu trei morţi. Aceste trei victime erau militari care mergeau să se alăture unei unităţi ce urma să plece în Mali, unde armata franceză susţine armata ţarii să se opună avansului unor grupări islamiste.

De asemenea, un cuplu de spanioli a murit într-un accident în lanţ, în care au fost implicate zece maşini şi un camion, în aceeaşi regiune. În plus, în apropiere de Tours, în partea central-vestică a Franţei, un automobilist a murit pe o autostradă, după ce a fost implicat într-un accident cu un vehicul de salvare.

În Alpi, un autocar care transporta turişti ruşi s-a răsturnat sâmbătă pe o autostradă, un accident soldat cu 20 de răniţi.

În Spania, în portul Cartagena (sud), două persoane au murit după ce peste ele s-a prăbuşit un zid, doborât de rafale de vânt. Ministerul de Interne a declanşat dipozitivul de alertă, avertizând asupra riscului ninsorii şi unor ploi torenţiale în ţară, dar şi unor rafale de vânt cu viteza de până la 100 de kilometri pe oră.

În Portugalia, ploaia şi rafale de vânt violente au cauzat moartea unei persoane şi rănirea altor două. Un bărbat, în vârstă de 85 de ani, izbit de rafale de vânt de intrarea în casă, la Abrantes (centru), a murit din acuza unui traumatism cranian. O fată în vârstă de 13 ani şi un băiat în vârstă de 18 ani au fost răniţi după surparea unui coş de fum, la Agualva, la periferia din vestul Lisabonei.

În urma unor alunecări de teren, inundaţii, prăbuşirii unor arbori şi unor structuri de mici dimensiuni, Autoritatea naţională portugheză pentru Protecţie Civilă a semnalat aproximativ 3.900 de incidente, începând de vineri, de la ora locală 8.00 (10.00, ora României), şi până sâmbătă, la ora locală 12.30 (14.30, ora României).

În Marea Britanie, sute de zboruri au fost anulate din cauza ninsorii, începând de vineri, pe aeroportul londonez Heathrow, primul în lume ca trafic internaţional de pasageri. Vineri, peste 400 de zboruri au fost anulate, iar televiziunile britanice au difuzat sâmbătă imagini cu pasageri dormind, uneori pe podea, într-unul dintre terminalele aeroportului, unde au fost nevoiţi să petreacă noaptea de vineri spre sâmbătă. Sâmbătă, în pofida unei ameliorări a condiţiilor meteorologice, aproximativ 100 de zboruri au fost anulate, două treimi dintre ele fiind curse la plecare.

Comapania Eurostar a anunţat că trenurile sale continuau să înregistreze, sâmbătă, „întârzieri uşoare”, din cauza ninsorilor şi gheţii, fenomene prezente atât în Marea Britanie, cât şi în nordul Franţei.

Aproximativ 900 de locuinţe erau private, în continuare, de electricitate în Irlanda de Nord.

În Franţa, aproximativ 100 de pasageri ai unui zbor al companiei low-cost Ryanair cu destinaţia Pisa (Italia) au fost nevoiţi să petreacă noaptea de vineri spre sâmbătă pe aeroportul din Beauvais, după anularea cursei.

În Spania, pagubele cauzate de rafalele de vânt au provocat întârzieri unor trenuri de mare viteză care asigurau legătura între Madrid şi alte oraşe importante din ţară, ca se exemplu Sevilla şi Valencia.

În Portugalia, şase zboruri cu plecare de la Lisabona către nordul Europei au fost anulate, iar alte 23 de zboruri spre capitala portugheză au fost deviate, sâmbătă dimineaţa, către Faro (sud), Porto (nord) sau Spania vecină, din cauza unor rafale de vânt de până la 130 de kilometri pe oră.