Vicepreşedintele Parlamentului European: O descentralizare foarte corectă ar fi echivalentă cu autonomia

Vicepreşedintele Parlamentului European, László Surján, a declarat, vineri, la Arad, că "o descentralizare foarte corectă ar fi echivalentă cu autonomia", o cerere mai veche a maghiarilor din Harghita şi Covasna, adăugând că "autonomia nu desparte o ţară".

06 sept. 2013, 14:11
Vicepreşedintele Parlamentului European: O descentralizare foarte corectă ar fi echivalentă cu autonomia

Prezent la Arad la Festivalul Minorităţilor, un eveniment organizat de autorităţile locale, vicepreşedintele Parlamentului European, László Surján, a fost întrebat de jurnalişti cum vede o cerere mai veche a unor maghiari din România, privind dobândirea autonomiei, invitatul declarând că „autonomia nu desparte o ţară, ci adună o ţară mult mai bine pe principiul european„, notează Mediafax.

Sunt nişte înţelegeri nejustificate, cei care gândesc această problemă ca una de destrămare (…) O descentralizare foarte corectă ar fi echivalentă cu autonomia. Domnul preşedinte Băsescu a spus că autonomia este nu numai pentru maghiari, ci pentru fiecare român, iar eu cred că aşa trebuie să gândim lucrurile„, a declarat László Surján.

Politicianul ungar, vicepreşedinte al PE, a adăugat că „doar cei din România trebuie să decidă forma de autonomie, nu cineva dintr-o ţară vecină să spună dacă e corectă sau nu”.

Legat de minorităţi, în contexul prezenţei sale la un eveniment pe această temă la Arad, László Surján a declarat că „cel mai important lucru este ca ţări care sunt vecine să se regăsească reciproc”.

„Sunt foarte multe justificări să se întâmple asta, pentru că în spaţiul european, singuri suntem prea puţini, dar împreună putem fi mai mari. Să nu creadă nimeni că între români şi maghiari sunt neînţelegeri mai mari decât au fost între francezi şi germani”, a spus László Surján.

El a afirmat că „degeaba nişte politcieni găsesc soluţii pe nişte probleme precum un drapel, dacă mai sunt oameni care se tem că există nişte simboluri locale”.