Vicepreşedintele CJ Ilfov, finul primarului din Jilava şi doi notari publici, reţinuţi de DNA

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Gheorghe Roman, finul primarului comunei Jilava, Szasz Ovidiu, şi doi notari publici au fost reţinuţi de procurorii DNA, în dosarul în care au fost deja reţinuţi edilii din Snagov şi Jilava pentru afaceri cu terenuri.

RomaniaTV.net
21 dec. 2011, 11:14
Vicepreşedintele CJ Ilfov, finul primarului din Jilava şi doi notari publici, reţinuţi de DNA

În acest dosar, procurorii anticorupţie i-au reţinut pe primarul comunei Jilava, Mladin Adrian, pe primarul comunei Snagov, Muşat Apostol, pe vicepreşedintele Consiliului judeţean Ilfov, Roman Gheorghe, pe finul primarului comunei Jilava, Szasz Ovidiu, precum şi pe notarii publici, Cuţaru Eugenia şi Curpene Roxana. Totodată, în cauză mai este cercetat Ion Scaeţeanu, o persoană din anturajul primarului comunei Snagov.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că, în perioada martie – noiembrie 2011, Mladin Adrian, Muşat Apostol, Szasz Ovidiu, Roman Gheorghe şi Scaeţeanu Ion, în schimbul unor sume de bani cerute drept mită de la o persoană denunţătoare, au acţionat pentru întocmirea unui plan parcelar, avizării acestuia şi emiterii documentelor cadastrale, astfel încât să fie intabulate terenurile pe care denunţătorul le achiziţionase anterior.

Terenurile, în suprafaţă totala de 23,8 hectare, situate în extravilanul comunei Jilava, judeţul Ilfov, erau amplasate într-o zonă în care nu exista un plan parcelar şi, deci, nu puteau fi intabulate.

Interesul denunţătorului era ca aceste terenuri să fie învecinate unul cu celălalt, pentru ca, după întocmirea planului parcelar şi eliberarea documentelor cadastrale, acestea să poată fi unite într-un singur lot în evidenţele funciare şi apoi vândute unei societăţi comerciale.

Astfel, în calitate de primar al comunei Jilava, Mladin Adrian i-a pretins denunţătorului suma de 500.000 euro din care, la data de 19 septembrie 2011, a primit 50.000 euro, pentru ca, abuzând de prerogativele funcţiei, să dispună întocmirea, de către Comisia Locală de Fond Funciar, a unui plan parcelar în care să fie incluse toate terenurile denunţătorului în suprafaţă totală de 23,8 ha, iar loturile să fie alipite.

De asemenea, primarul Mladin Adrian s-a angajat să îşi exercite influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov pentru a o determina să avizeze planul parcelar şi să emită documentele cadastrale în vederea alipirii terenurilor în cauză.

În 28 iulie 2011, Mladin Adrian l-a determinat pe finul său Szasz Ovidiu să încheie un contract de cesiune fictiv, la notariat, cu denunţătorul prin care acesta din urmă să îi cedeze drepturile asupra a două terenuri. În realitate, acest contract a fost încheiat doar pentru a garanta şi a ascunde săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În contextul în care întocmirea planului parcelar trena, a intervenit şi Muşat Apostol care, în calitate de primar al comunei Snagov, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra primarului Mladin Adrian şi asupra directorului Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliare Ilfov şi că, în virtutea acestei influenţe, ar putea să grăbească demersurile de obţinere a documentelor cadastrale pentru denunţător.

În schimb, Muşat i-a pretins denunţătorului, direct şi prin intermediar, suma de 1.100.000 euro.

Pentru a ascunde şi garanta obţinerea mitei, primarul Muşat Apostol l-a determinat pe Ion Scaeţeanu să întocmească, la notariat, la data de 6 iulie 2011, un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul, din care să rezulte că Scaeţeanu l-ar fi împrumutat pe denunţător cu suma pretinsă drept mită (1.100.000 euro), iar împrumutul să fie garantat cu terenurile denunţătorului. În cele din urma însă, Scaeţeanu Ion a încheiat contractul de împrumut pe suma de 2.500.000 euro.

În perioada iulie-septembrie 2011, notarul public Curpene Roxana l-a sprijinit şi ajutat pe Scaeţeanu Ion în toate demersurile acestuia făcute în vederea obţinerii sumei de 2.500.000 euro drept mită de la denunţător, inclusiv să încheie un contract de împrumut fictiv cu denunţătorul.

La, rândul său, prin intermediul primarul comunei Snagov Muşat Apostol, Roman Gheorghe, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului judeţean Ilfov, a pretins suma de 100.000 euro denunţătorului, lăsând să se creadă că are influenţă asupra directoarei Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov, astfel încât să o determine să avizeze planul parcelar întocmit de Comisia Locală de Fond Funciar a comunei Jilava, în care erau incluse toate terenurile denunţătorului şi a emite, cât mai urgent posibil, documentele cadastrale pentru aceste terenuri.

Notarul public Eugenia Cuţaru l-a sprijinit şi ajutat pe denunţător să întocmească acte autentice, cunoscând că prin acestea se atestă împrejurări necorespunzătoare adevărului, întrucât ascund şi totodată garantează darea unor sume mari de bani cu titlul de mită primarilor comunelor Jilava şi Snagov.

În cursul anului 2011, planul parcelar a fost întocmit, iar Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Ilfov a emis documentele cadastrale respective.

Procurorii au adus la cunoştinţă acuzaţiile inculpaţilor Mladin Adrian, Muşat Apostol, Roman Gheorghe, Szasz Ovidiu, Cuţaru Eugenia, Curpene Roxana şi învinuitului Scaeţeanu Ion. Mladin Adrian, Muşat Apostol, Roman Gheorghe, Szasz Ovidiu, Cuţaru Eugenia, Curpene Roxana au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar miercuri sunt prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză se efectuează acte de urmărite penală şi faţă de alte persoane.

În prezentul dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI – Direcţia Generală Anticorupţie.