Viaţă pe datorie: Românii fac rate chiar şi la alimente

Cumpărăturile făcute "pe caiet" sunt istorie. Acum avem carduri care ne ajută să cumpărăm produse pe datorie de oriunde, nu doar de la magazinul din colţ.

RomaniaTV.net
10 nov. 2011, 08:52
Viaţă pe datorie: Românii fac rate chiar şi la alimente

Românii cumpără orice în rate. Haine, benzină, bilete de vacanţă şi, mai nou, mâncare. Totul cu un card de cumpărături, pe care pui apoi banii în rate, fără să plăteşti dobândă. Cel puţin la început.

Valoarea cumpărăturilor făcute cu cardul de credit a crescut în trei luni cu 10 procente, iar unele bănci se laudă că şi-au mărit numărul clienţilor cu 50%, informează RTV. Asta pentru că românii profită de ofertele de carduri de credit şi se folosesc de ele oriunde, chiar şi în hypermarketurile de unde îşi fac aprovizionarea.

Chiar dacă nu au destui bani în buzunar, o haină nouă sau un pui dezosat sunt cumpărate fără griji pe datorie. De exemplu, la cumpărături de minimum 1.500 de lei, trebuie achitaţi 125 de lei pe lună, timp de un an.

Serviciile auto au de asemenea de câştigat de pe urma acestor împrumuturi fără dobândă. Cum echiparea maşinii cu anvelope de iarnă este obligatorie din acest an, clienţii preferă să le cumpere în rate, decât să achite dintr-o dată întreaga sumă.
Aproape toate magazinele adaugă acestui sistem de plată şi reduceri de preţ, aşa că puteţi cumpăra orice la preţuri atractive.

Singurul dezavantaj este că plata trebuie plătită mereu la timp, în caz contrar penalizările fiind semnificateile. Cei care nu reuşesc să achite integral sumele utilizate sunt obligaţi să plătească dobânzi care ajung şi la 30% pe an.