Viaţa în Seul: Sud-coreenii nu se sinchisesc de ameninţările de război ale lui Kim Jong-Un

După ce Coreea de Nord a anunţat sâmbătă că este în "stare de război" cu Coreea de Sud şi că va negocia orice problemă intercoreeană pe baza acesteia, locuitorii Seulului nu par să fie afectaţi de ameninţările liderului de la Phenian.

RomaniaTV.net
01 apr. 2013, 07:37
Viaţa în Seul: Sud-coreenii nu se sinchisesc de ameninţările de război ale lui Kim Jong-Un

Declaraţiile de război venite din partea nord-coreenilor nu îi sperie prea mult pe locuitorii din Seul, care îşi văd liniştiţi de viaţa cotidiană, mărturisind că ”ameninţarea venită din Coreea de Nord” a devenit un lucru ”obişnuit”, informează CNN.

În a doua cea mai mare mare metropolă a lumii nimeni nu dă semne de agitaţie, panică sau anxietate, în contextul în care vecinii din Nord par decişi să reia un conflict armat vechi de peste cinci decenii.

Pe măsură ce antrenamentele militare comune dintre Statele Unite şi Coreea de Sud se desfăşoară, locuitorii capitalei asiatice susţin că pericolul unui eventual război devastator, fie el nuclear, a devenit un lucru extrem de normal. ”Suntem cu un război deja încheiat. Nu ne mai gândim la aceste ameninţări, le luăm aşa cum sunt”, susţine un jurnalist din Seul citat de corespondentul CNN.

În cazul unui conflict armat Seulul ar fi principala ţintă pe care Phenianul ar dori să o lovească. Aflat la o distanţă de 48 de kilometri, Seulul ar fi probabil invadat de rachete şi artilerie grea în doar câteva minute, în condiţiile în care Coreea de Nord poate fi considerată momentan una dintre cele mai bine dotate ţări din punct de vedere al armamentului.

Un locuitor din Seul susţine că de fapt vecinii din Nord nu îşi doresc război, iar tacticile folosite de Kim Jong-un urmăresc de fapt atingerea unui alt scop. ”Noi ştim că cei din Coreea de Nord nu îşi doresc un război. Ei vor doar bani şi mâncare”, spune un sud-coreean, adăugând că Pheninanul a încercat toate tacticile de intimidare precum rachetele, ameninţărle cu război nuclear sau intimidarea cu armata sa imensă.

Gândul de război sau conflict armat nu le trece prea des prin minte celor din Seul, mai ales că în ultimii ani ameninţări au tot existat. Starea de tensiune nu reuşeşte să îşi mai facă loc în traiul cotidian, astfel încât sud-coreenii au trecut pur şi simplu peste teama de o invazie condusă de Kim Jong-un.