Veste bună pentru părinţi. Vezi ce anunţ s-a făcut despre vaccinurile bebeluşilor

Copiii din România vor fi imunizaţi împotriva mai multor boli grave. Carnetul de vaccinări se schimbă şi devine obligatoriu la înscrierea la grădinită ori la şcoală.

23 iul. 2013, 06:37
Veste bună pentru părinţi. Vezi ce anunţ s-a făcut despre vaccinurile bebeluşilor

Părintii bebeluşilor care vor veni pe lume din această toamnă, vor primi un nou model de carnet de vaccinări. Acesta va fi eliberat imediat după naştere, iar la fiecare vaccinare va trebui prezentat obligatoriu medicului de familie care va trebui să treacă imunizarea.

Potrivit România TV, copiii vor fi vaccinaţi gratuit împotriva a 12 boli grave, printre care TBC, tuse convulsivă, oreion, rujeolă, rubeolă, dar şi infecţii pneumococice, care pot cauza pneumonii sau chiar meningite.

Anul acesta a fost introdusă în schema gratuită şi vaccinarea pneumococică, ce va începe la două luni. Vaccinurile incluse în schema naţională sunt gratuite şi se fac la medicul de familie. Excepţie fac serurile antihepatită şi antituberculoză, care trebuie făcute în maternitate, şi cele de la 7 şi 14 ani care ar putea fi făcute şi la şcoală.

Iar dacă în acest moment carnetul de imunizări nu are nicio valoare la înscrierea copiilor în şcoli şi grădiniţe, pe viitor acesta va fi obligatoriu. Asta deşi vaccinarea este recomandată, dar nu este obligatorie. Rămâne de văzut dacă vor fi situaţii în care copiii ar putea fi resprinşi la înscriere pentru că nu au toate vaccinurile făcute.

Citeşte şi: Mămicile nu-şi vaccinează copiii. Vezi ce BOLI ameninţă micuţii