Vaticanul vrea Băile Felix

Ordinul călugăresc Premonstratens este la un pas să redeschidă un litigiu cu statul român care datează din 1937, fiind unul dintre cele mai vechi dosare din România, scrie gandul.info. Ordinul care aparţine Vaticanului susţine că în 1936 a fost deposedat de 176 de hectare de teren şi de staţiunea Băile Felix.

15 iul. 2013, 10:37
Vaticanul vrea Băile Felix

Ordinul susţine că în anul 1936 a fost deposedat pe nedrept de staţiunea Băile Felix. Aceşti călugări au ajuns în ţara noastră în anul 1131. După o istorie zbuciumată, ei au ajuns să aibă mai multe proprietăţi prin zona Oradei. Un document întocmit de autorităţile române în 1940 arată că Ordinul Premonstratens deţinea nici mai mult nici mai puţin decât staţiunea balneară Băile Felix şi 126 de hectare de teren în zonă. În 1936, proprietăţile călugărilor au fost confiscate şi, deşi au făcut recurs în 1937 la Tribunalul Oradea, instanţa a respins contestaţia pe motiv că Ordinul Premonstratens nu a fost proprietarul Băilor Felix, ci doar un administrator al proprietăţii.

Valoarea litigiului la ora actuală este de câteva zeci de milioane de euro, potrivit sursei citate.

Judecătorii au stabilit că terenurile şi clădirile au fost proprietatea statului maghiar şi că, ulterior, succesorul acestor proprietăţi a devenit statul român. La decizia din 1937, reprezentanţii ordinului călugăresc au făcut recurs, dar acesta nu s-a mai judecat niciodată. Reverendul Feies Rudolf Anzelm, cel care conduce acum Ordinului Premonstratens, a iniţiat, anul trecut, o acţiune juridică prin care solicită redeschiderea dosarului din 1937, iar în septembrie magistraţii Curţii Supreme urmează să se pronunţe.