Valentin Preda, urmărit penal pentru complicitate la folosirea de informaţii secrete

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală în cazul fostului secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Valentin Preda.

RomaniaTV.net
19 feb. 2013, 21:58
Valentin Preda, urmărit penal pentru complicitate la folosirea de informaţii secrete

Valentin Preda a fost pus sub urmărire penală pentru complicitate la folosirea în mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat, se arată într-un comunicat al DNA.

În acelaşi caz s-a început urmărirea penală împotriva lui Dan Emil Manolachi, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, pentru folosirea de informaţii secrete, divulgare de secrete care periclitează siguranţa statului şi favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupţie.

Procurorii au „indicii temeinice” că în perioada noiembrie 2012 – 18 februarie 2013 „învinuitul Manolachi Dan Emil (…) a transmis unor persoane neautorizate informaţii confidenţiale şi date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuţiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare de DNA”, se mai arată în comunicatul citat.

Beneficiarul informaţiilor furnizate de Manolachi a fost Valentin Preda, care „le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său”.

Cei doi au fost ridicaţi, marţi, şi duşi la audieri la DNA, unde li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. Procurorii au decis să nu emită pe numele celor doi mandate de reţinere pentru 24 de ore, dar au dispus, în cazul amândurora, o interdicţie de a părăsi localitatea valabilă 30 de zile.