UNPR va vota noul Guvern. Ponta şi Oprea au semnat un protocol VIDEO

Guvernul Ponta obţine susţinere în Parlament. USL a semnat un protocol de colaborare cu UNPR şi a purtat discuţii cu reprezentanţii minorităţilor, care şi-au dat acceptul de principiu pentru sprijinirea cabinetului Ponta. Luni, ar urma ca USL să încheie un protocol şi cu grupul minorităţilor.

RomaniaTV.net
02 mai 2012, 11:33
UNPR va vota noul Guvern. Ponta şi Oprea au semnat un protocol VIDEO

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat că a primit mandat din partea PSD să încheie protocolul cu UNPR având în vedere că punctele din protocol sunt „perfect compatibile” cu principiile social-democraţilor şi ţinând cont de obligaţia de a asigura Guvernului său o majoritate stabilă până la alegerile parlamentare.

El a arătat că, în urma încheierii protocolului cu UNPR, precum şi a unuia cu grupul minorităţilor naţionale, guvernarea sa se va putea baza pe „o majoritate confortabilă” de 44-43 de parlamentari peste minimul constituţional.

VEZI ŞI ÎNTÂLNIREA LUI VICTOR PONTA CU MINORITĂŢILE

Potrivit Mediafax, liderul PSD a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor referitoare la afirmaţiile sale din ultimii ani prin care acuza faptul că UNPR este o formaţiune de „traseişti”.

„Semnăm acest protocol pentru stabilitatea României”, a spus, la rândul său, Gabriel Oprea, care a amintit că de la înfiinţarea sa în urmă cu doi ani UNPR a militat constant pentru asigurarea unei stabilităţi guvernamentale pe perioada crizei economice, fără „a cere nimic în schimb”, iar în prezent a ajuns să sprijine guvernarea Ponta în urma căderii „în mod democratic în Parlament” a Guvernului Ungureanu, precum şi a dizolvării coaliţiei, anunţată de preşedintele PDL, Emil Boc.

Oprea a mai subliniat că UNPR nu cere pentru încheierea acestui procotol decât „respectarea şi aplicarea legii de căpătâi” a formaţiunii sale, cea referitoare la introducerea taxei de solidaritate pentru averile foarte mari.

Liderul UNPR a mai argumentat că el era deja ministru al Apărării când s-a înfiinţat UNPR, că în 2009 a plecat din primul Guvern Boc din poziţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, iar Cristian Diaconescu a devenit ministru de Externe în ianuarie 2012 pentru că „i s-a solicitat expertiza”.

Premierul desemnat Victor Ponta a venit la grupul UNPR din Cameră unde era anunţată o întâlnire cu grupurile Uniunii, care a durat doar câteva minute. Imediat, Victor Ponta şi Gabriel Oprea au semnat protocolul, care are cinci puncte.

Este vorba despre votul UNPR pentru învestirea Guvernului Ponta şi de colaborare între grupurile parlamentare ale PSD şi UNPR. Celelalte puncte ale protocolului prevăd: instituirea taxei de solidaritate pe averile foarte mari în actuala sesiune legslativă, adoptarea legii electorale cu vot uninominal pur şi asigurarea unei majorităţi confortabile la măsurile Guvernului Ponta privind creşterea salariilor, a pensiilor şi ridicarea nivelului de trai.