Ungureanu, un diplomat alungat de Tăriceanu, dar susţinut de Băsescu

Noul premier activează de 14 ani în diplomaţie, îndeplinind între altele funcţia de ministru de externe al României, dar şi de emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

RomaniaTV.net
06 feb. 2012, 18:14
Ungureanu, un diplomat alungat de Tăriceanu, dar susţinut de Băsescu

În vârstă de 43 de ani, Mihai Răzvan Ungureanu deţine în prezent funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE). Diplomat de carieră, el a făcut parte din mai multe guverne, începând cu anul 1998, când a îndeplinit timp de trei ani funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe. Apoi a fost numit în funcţia de emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) şi coordonator-adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (2003-2004), ambele cu sediul la Viena.

În anul 2004 s-a înscris în Partidul Naţional Liberal, iar pe data de 29 decembrie a aceluiaşi an a fost cooptat în cabinetul Tăriceanu, fiind prezentat ca noul ministru de externe. A demisionat din funcţie pe 4 februarie 2007, din cauza unui scandal legat de reţinerea a doi muncitori români în Irak. Respectivii lucrători, care lucrau la o bază militară americană, fuseseră acuzaţi de spionaj, deoarece au făcut fotografii fără aprobare în interiorul bazei. Lui Ungureanu i s-a reproşat faptul că nu l-a informat pe premier de această situaţie, primul ministru aflând din presă despre situaţie, cu o întârziere de trei luni.

Din data de 26 noiembrie 2007 conduce Serviciul de Informaţii Externe, el înlocuindu-l pe Claudiu Săftoiu.