Ungureanu explică episodul cu „uşa trântită”: Am şi eu supărările mele

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că a acceptat alocarea de fonduri către primării după ce a convins coaliţia să agreeze criteriile de repartizare şi a evitat să explice de ce săptămâna trecută a plecat din şedinţă trântind uşa, afirmând doar că uneori are şi el supărările sale.

RomaniaTV.net
03 apr. 2012, 20:33
Ungureanu explică episodul cu „uşa trântită”: Am şi eu supărările mele

Nu contează un episod (plecarea din şedinţa coaliţiei trântind uşa-n.r.), am şi eu din când în când supărările mele. Eu mă opun, zic nu celor care încearcă„, a spus Ungureanu la Realitatea TV, fără alte detalii pe această temă.

Premierul a mai susţinut că banii alocaţi primăriilor sunt „stigmatizaţi”, deoarece Curtea de Conturi verifică utilizarea acestora, şi că modul de repartizare nu s-a bazat pe criterii politice.

El a încercat să explice că Guvernul nu a dat bani primăriilor după culoarea politică, dar nu i-a ieşit. Ungureanu a luat la întâmplare un exemplu de oraş care a primit bani prin hotărârea de Guvern. A nimerit Suceava, care este controlat chiar de PDL. „150 de milioane de euro. Aceasta e suma care urmează să meargă spre primării. Este vorba de primarii din toate judeţele României, dar luaţi aşa, în funcţie de Consiliile Judeţene, mi se pare că 10 sunt Consiliile unde PDL are majoritate. Exemple de alocări… Referitor la infrastructura distrusă de inundaţii… Suceava… E PDL…nu, nu, nu..staţi..uhmm„, s-a bâlbâit premierul.

Guvernul a alocat, marţi, primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

MEDIAFAX relata, săptămâna trecută, pe surse, că premierul Ungureanu a ieşit supărat din şedinţa coaliţiei şi a cerut miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor, aflaţi la discuţii, să părăsească şi ei sala împreună cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus că vor veni la vot în Parlament doar dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare.

„Premierul aproape că a trântit uşa sălii în care avea loc, luni, şedinţa coaliţiei şi a spus că nu răspunde la presiuni. «Nu mai discut în contextul acesta. Faceţi presiuni prea mari», a zis aproape textual Ungureanu. El le-a cerut să iasă din sală şi miniştrilor Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Finanţelor, Bogdan Drăgoi, prezenţi şi ei la discuţii”, au relatat pentru MEDIAFAX surse politice.

Acestea arătau că premierul a fost deranjat mai ales de atitudinea liderilor PDL, care ar fi condiţionat prezenţa la vot în Parlament pentru susţinerea iniţiativelor legislative ale Guvernului de solicitarea ca şeful Guvernului să dispună alocarea de fonduri bugetare către anumite circumscripţii electorale.

La începutul acestei săptămâni, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a delarat că premierul Mihai Răzvan Ungureanu a convins coaliţia ca fondurile către administraţiile publice să fie alocate pe baza a două principii, respectiv pentru proiecte europene în derulare care necesită cofinanţare şi pentru achitarea arieratelor.