Ungureanu: În 2007, Tăriceanu mi-a căutat nod în papură. Ştia de mult de cazul din Irak

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că, în perioada în care conducea Ministerul de Externe, fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu i-a căutat "nod în papură" pentru a-l îndepărta de PNL, reproşându-i nejustificat că nu a fost informat în legătură cu un caz consular din Irak.

RomaniaTV.net
18 apr. 2012, 17:41
Ungureanu: În 2007, Tăriceanu mi-a căutat nod în papură. Ştia de mult de cazul din Irak

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a spus, la postul de televiziune  B1 TV, că în 2007 a fost demis de la conducerea MAE pentru un caz consular legat de doi români din Irak care au trimis în ţară fotografii cu echipamentele militare, Tăriceanu reproşându-i atunci că nu l-a informat direct, deşi acesta aflase cu mult timp înainte de cazul respectiv.

Ce s-a întâmplat în mod real, exista tensiunea dintre preşedinte şi prim-ministrul de la acea vreme, Călin Popescu Tăriceanu, şi toată lumea o ştia. Când spun tensiune mă refer la faptul că cel puţin în plan politic existau dezacorduri majore între PNL şi preşedinte. Tensiunile s-au exacerbat şi au alterat relaţia personală între mine şi Tăriceanu în urma unui CSAT din 2006, cu retragerea din Irak. Pretextul plecării de la MAE a fost un caz consular dintre foarte multe cazuri: doi români care fotografiau echipamentele militare şi le trimiteau acasă. Prim-ministrul ştia din 13 noiembrie 2006. Mi s-a imputat că nu l-am informat. Era un caz consular care se rezolva la nivelul ministerului de resort. A fost o conversaţie telefonică cu Tăriceanu pe fondul unei iritări mi-am depus mandatul. Culmea este că unul dintre muncitorii aceia şi-a cerut scuze în public că el nu a vrut să dea jos ministrul de externe„, a explicat Ungureanu.

Premierul a mai spus că îl respectă în continuare pe Tăriceanu. „Chestiunea aceea a venit să rupă comunicarea la nivel instituţional. Călin Popescu Tăriceanu a fost un bun prim-ministru, un om cu o prezenţă publică impecabilă. Este un model de politeţe pentru mulţi din PNL”, a mai spus Ungureanu.