Unde candidează miniştrii lui Ponta. Cine nu intră în cursa parlamentarelor

Doar patru miniştri din guvernul condus de Victor Ponta nu vor intra în campania pentru alegerile parlamentare, programate pentru 9 decembrie, ceilalţi 17 miniştri urmând să candideze în colegii electorale din 14 judeţe, scriu jurnaliştii de la "Gândul".

RomaniaTV.net
08 oct. 2012, 13:43
Unde candidează miniştrii lui Ponta. Cine nu intră în cursa parlamentarelor

Cele patru nume guvernamentale care vor rămâne în afara confruntării electorale sunt: Florin Georgescu, Mona Pivniceru, Leonard Orban şi Raed Arafat. Ceilalţi miniştri au optat să candideze pentru un mandat în Parlament în 14 judeţe din ţară, Bucureştiul fiind singurul care are trei miniştri-candidaţi.

Premierul Victor Ponta a decis să candideze pentru un post de deputat în colegiul 20 din judeţul Gorj, fiind acelaşi colegiu în care a concurat şi în 2008. La precedentul scrutin, Victor Ponta s-a clasat pe primul loc, obţinând cu puţin peste 50% în colegiul său. La alegerile din 9 decembrie, premierul îl poate avea drept contracandidat pe omul de televiziune Dan Diaconescu.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, va candida pentru Parlament într-un colegiu din sectorul 6, aflându-se la prima încercare de a accede în forul legislativ. După ce Crin Antonescu a decis să candideze într-un colegiu din Sectorul 3, Dobriţoiu are şanse să fie propus pentru colegiul 11 Senat din Bucureşti. Varianta de rezervă este să candideze pentru un post de deputat,  tot în sectorul condus de liberalul Rareş Mănescu.

Ministrul de Interne, Mircea Duşa, îşi menţine colegiul din judeţul Harghita, candidând în zona Topliţa, într-un colegiu care îi permite să acceadă în Parlament.

Un alt ministru care intenţionează să-şi păstreze colegiul este ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica. Dacă va câştiga pe 9 decembrie, ministrul îşi va începe cel de-al cincilea mandat de parlamentar, pe primul obţinându-l în 1996. Potrivit sondajelor de opinie, Nica este favorit în competiţia electorală, pe care în 2008 a câştigat-o cu 65%.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, încearcă la alegerile din 9 decembrie 2009 o nouă experienţă, candidând pentru prima dată într-un colegiu din Bucureşti. Ministrului i-a revenit colegiul numărul unu din Bucureşti, cel care a fost ocupat până în prezent de Sergiu Nicolaescu.

Preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, care deţine portofoliul Agriculturii în guvernul Ponta, şi-a ales un colegiu din judeţul Argeş. Dacă va câştiga, Constantin se va afla pentru prima oară în Parlament.

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, va candida tot în judeţul Hunedoara, dar de data aceasta pentru un post de senator. Colegiul ales este Deva-Hunedoara-Haţeg. În 2010, ministrul a câştigat la alegerile parţiale fotoliul de deputat.

Printre cei care vor schimba judeţul în care candidează se numără ministrul Economiei Daniel Chiţoiu. Dacă, în 2008, liberalul a concurat într-un colegiu de deputat în judeţul Giurgiu, anul acesta el a preferat să se mute în judeţul Vâlcea, unde PNL are o filială puternică.

Una din surprizele PNL pentru parlamentare o reprezintă candidatura secretarului general, Eduard Hellvig. Ministrul Dezvoltării îl va înlocui pe fostul premier Călin Popescu Tăriceanu în colegiul 4 pentru Camera Deputaţilor din judeţul Ilfov. Colegiul este considerat unul sigur, eligibil, în care Hellvig va lua uşor peste 50%. 

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, renunţă să mai candideze la parlamentare în sectorul lui Marian Vanghelie, după ce în 2008 a fost „garantată” de primarul de la 5. Noua destinaţie aleasă de Andronescu este Sectorul 6, cel mai probabil colegiul 12 pentru Senat.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a renunţat la calitatea de europarlamentar pentru a se înregimenta în guvernul condus de Victor Ponta. La alegerile din 9 decembrie, ministrul vizează un colegiu din judeţul Dâmboviţa, care să îi asigure accesul în Parlament. Ea a mai fost deputat în perioada 2004- 2007 după care a devenit europarlamentar.

Liberalul Mihai Voicu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, îşi păstrează colegiul de deputat din judeţul Dolj. Voicu ar câştiga astfel cel de-al treilea mandat de deputat.

Un alt ministru care îşi păstrează colegiul este ministrul Culturii, Puiu Haşotti. Acesta are la active două mandate de deputat şi două de senator, primul fiind obţinut în 1996.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Dan Şova, are mai multe opţiuni pentru a candida, cea mai probabilă fiind o nouă candidatură în judeţul Olt. Cu toate acestea, el a fost ofertat şi de organizaţia din Botoşani. Şova se află la primul mandat de senator.

Radu Stroe, ministrul delegat pentru Administraţie, va candida în judeţul Ilfov, după ce în 2010 a concurat împotriva lui Honorius Prigoană în sectorul 1. Răcirea relaţiilor cu primarul Chiliman l-a determinat pe Stroe să se reorienteze spre un colegiu sigur, din Ilfov. El va candida în colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor. Stroe a mai fost deputat în perioada 2000 – 2004 şi senator între 2004 şi 2008.

Ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi, îşi va păstra colegiul de deputat din Satu Mare, având şanse mari să câştige un nou mandat la alegerile din 9 decembrie.

Ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, i s-a rezervat un colegiu în judeţul Maramureş.