Un vaccin care controlează temporar răspândirea virusului SIDA, descoperit de cercetători

Cercetătorii proiectului Hivacat de la spitalul Clínic din Barcelona au testat pe pacienţi eficienţa unui vaccin terapeutic care poate controla înmulţirea virusului SIDA de manieră temporară.

RomaniaTV.net
03 ian. 2013, 11:37
Un vaccin care controlează temporar răspândirea virusului SIDA, descoperit de cercetători

Potrivit postului public de televiziune din Spania, este vorba de o nouă strategie, care, deşi nu presupune vindecarea totală, reprezintă un pas înainte în privinţa unei soluţii definitive pentru boala care afectează aproximativ 30 de milioane de persoane în toată lumea, scrie Agerpres.

Josep Maria Gatell şi Felipe García, cercetători în echipa menţionată, au explicat cum vaccinul foloseşte celulele dendritice ale pacientului, cu virus, dar care a fost anterior dezactivat prin căldură în laborator, astfel că se ajunge la frânarea răspândirii infecţiei. În lipsa acestui procedeu, celulele menţionate duc virusul la ganglionii limfatici şi infectează sistemul imunitar. Cercetătorii au mai spus că vaccinul nu vindecă în totalitate, ci reuşeşte să scadă cu 90% virusul din organismul pacientului vreme de un an. Gatell a mai spus chiar că vaccinul definitiv va combina mai multe strategii, astfel că terapia prezentată este importantă din punct de vedere ştiinţific şi lasă cale liberă unor strategii mai complete.

În luna aprilie a anului trecut, cercetătorii catalani din cadrul grupului IrsiCaixa descopereau molecula virusului HIV care este responsabilă de apariţia SIDA în organism, ceea ce urma să permită apariţia unor noi tipuri de medicamente destinate limitării răspândirii virusului, şi care să ducă ulterior la o strategie terapeutică mai eficientă şi un vaccin.

Cercetarea a demonstrat că „dispariţia gangliozidelor inhibă complet propagarea virusului”, în vreme ce în prezent, terapiile antiretrovirale îmbunătăţesc calitatea vieţii pacienţilor cu SIDA, însă nu îi vindecă pentru că virusul continuă să se împrăştie în corp.