Un urs a TERORIZAT un sat din Dâmboviţa. A ATACAT trei persoane într-o zi

Bilanţul atacurilor comise de un urs din zona Dealu Frumos se ridică la trei, după ce un alt bărbat a fost atacat. Anterior, o femeie a fost atacată de urs în Dâmboviţa, în zona Dealu Frumos, aproape de locul în care a fost omorât sâmbătă dimineaţă un bătrân, tot de un urs, potrivit România TV. Autorităţile spun că acest urs trebuie împuşcat, deoarece pune în pericol vieţile altor persoane. 

RomaniaTV.net
15 sept. 2012, 15:15
Un urs a TERORIZAT un sat din Dâmboviţa. A ATACAT trei persoane într-o zi

UPDATE 23:00 Ursul care a atacat sâmbătă două persoane şi a ucis un bătrân de 71 de ani a fost împuşcat de vânători.

UPDATE 21:07 „Este o bună colaborare între ministere. Colegul Mircea Duşă trimite un elicopter, însă nu putem conduce o acţiune de vânătoare pe timp de noapte. Elicopterul ajută la localizarea animalelor şi de dimineaţă să se poată acţiona. Nu pot să rămân în zonă până dimineaţă dar rămân toate celelalte organisme si autorităţi, în cursul dimineţii să putem, cu lunetişti, cu vănătorii de care dispunem, să omorâm respectivul urs. Noi ca şi autorităţi, cel putin eu, nu stau liniştită pănă toate organele competente nu vor verifica fiecare fond de vânătoare, ca să nu mai existe pericol la nivelul cetăţenilor. De când am intrat în UE există o procedură specifică, dar de urgenţă…nu sunt de acord cu atâta birocraţie. Scopul nostru este să protejăm cetăţenii”, a declarat Ministrul Mediului, Rovana Plumb, pentru România TV.

UPDATE 22:59 Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că a fost emis aviz pentru ca ursul care a atacat trei oameni, în Dâmboviţa, să poată fi împuşcat cu tranchilizante, ea spunând că trebuie intervenit în această noapte, nu mai tarziu, pentru că animalul este suspect de turbare şi poate ataca alte persoane, potrivit Mediafax.

UPDATE 20:22 Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a ajuns, sâmbătă seară, în localitatea dâmboviţeană Buciumeni, după ce a vizitat-o la Spitalul Judeţean din Târgovişte pe femeia rănită de urs, care este o rudă a sa, ministrul precizând că victima va fi transferată la un spital din Capitală, informează Mediafax. De asemenea, Ministrul Mediului a solicitat Ministerului Administraţiei şi Internelor un elicopter cu instalaţie de termoviziune, care să survoleze zona de nord a judeţului Dâmboviţa.

UPDATE 19:15 Femeia atacată de urs, sâmbătă după-amiză, în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, judeţul Dâmboviţa, are multiple plăgi pe faţă, la gât, la picioare şi la coapse, afirmă medicii, precizând că aceasta este „conştientă şi într-o stare generală bună”, potrivit Mediafax.

UPDATE 18:29 Ursul a coborât din nou în satul Buciumeni. Mai multe echipaje de poliţie se îndreaptă spre locul în care s-ar afla ursul. Toţi vânătorii care erau pregătiţi pentru această acţiune sunt pe munte.

UPDATE 18:00 Ursul a fost localizat în zona răului Ialomiţa, perimetrul fiind încercuit de vănători.

O a treia persoană din judeţul Dâmboviţa a fost atacată de urs, sâmbătă, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene, Raluca Florescu, precizând că este vorba despre un bărbat care a fost rănit uşor.

Florescu a precizat că este vorba despre un bărbat care a mers la spitalul din Pucioasa. Potrivit sursei citate, bărbatul a suferit zgârieturi la faţă, fiind în afara pericolului.

Autorităţile spun că acest urs trebuie împuşcat, deoarece pune în pericol vieţile altor persoane. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că autorizaţia pentru prinderea ursului va fi eliberată urgent.

Ursul a atacat o femeie în vârstă de 57 de ani la câţiva kilometri distanţă de locul de unde a facut o victimă de dimineaţă. După ce l-a omorât pe bătrânul de 71 de ani, ursul a mai atacat o femeie care vindea fructe la marginea drumului.

Femeia este în stare destul de gravă, a fost lovită în mai multe locuri şi a fost transportată pe o targă spre ambulanţă. Femeia este transportată de urgenţă la Spitalul Judeţean din Târgovişte. Primele informaţii furnizate de către autorităţi arată că femeia, în vârstă de 57 de ani, a suferit răni la gât, la abdomen şi la mâini.

„Un echipaj al jandarmeriei se află în zonă, în satul Dealu Mare, localitatea Buciumeni. Femeia a fost transportată până la drumul principal unde va fi preluată de o ambulanţă”, a declarat Ciprian Vătăşelu, purtător de cuvânt Jandarmeria Dâmboviţa.

„Am înţeles că s-a plecat în urmărirea acestui urs, iar zona este administrată de un fond privat de vânătoare. Ursul trebuie prins şi cred că va fi tranchilizat şi, eventual, mutat. În această zonă s-au făcut multe fructe şi ursul a coborât prin pădurea de pini pentru hrană, însă până acum nu s-a întâmplat aşa ceva. Este pentru prima dată în comuna noastră şi în zonele vecine”, a declarat Ion Dicu, primar Pietroşiţa.

Acest urs trebuie împuşcat, deja este foarte periculos, nu mai există cale de întoarce, ori tranchilizat şi dus la un adăpost ori împuşcat. Aceasta este calea cea mai sigură, altfel se poate să mai omoare persoane. Trebuie să se ia legătura urgent cu cel care administrează fondul de vănătoare pentru a elibera o autorizaţie în câteva ore”, a declarat la România TV Marian Catrina, specialist Protectia animalelor.

Specialistul a mai precizat că în acest caz este vorba despre un urs rănit, care este foarte periculos, iar dacă nu se iau măsuri urgente în următoarele ore pot apărea noi atacuri.

„Din cauza secetei şi a lipsei de hrana animalele sălbatice coboară în preajma gospodăriilor pentru hrană. Asociaţiile de vânătoare şi gestionarii fondurilor de vănătoare trebuie să respecte legea şi să acorde hrana animalelor sălbatice din habitatul lor pentru că altfel ne putem confrunta cu situaţii foarte grave şi ursii vor coborî la vale şi vor ataca”, a mai spus Marian Catrina.

Pentru a ucide acest urs este nevoie de o autorizaţie de la Ministerul Mediului şi cel al Agriculturii.

Localnicii spun că urşii nu au mai atacat în această zonă. La Dealu Frumos există un fond de vânătoare şi acolo trăiesc mulţi urşi. Potrivit România TV, client al acestui fond de vănătoare este şi Codruţ Marta.

Un bărbat de 71 de ani, din Pietroşiţa, judeţul Dâmboviţa, a fost găsit decedat sâmbătă dimineaţă într-o livadă. Martorii spun că acesta a fost atacat de un urs. Martorii care au văzut ursul care l-a omorât pe bătrân spun că era un exemplar mare, de 300-400 de kilograme.