Un tribunal din Liechtenstein cere detalii despre George Copos în dosarul transferurilor

Instanţa supremă a anunţat marţi, la judecarea recursurilor din dosarul transferurilor de judecători, că a primit, prin intermediul Ministerului Justiţiei, o cerere a unui tribunal din Liechtenstein referitoare la stadiul cercetărilor faţă de George Copos în acest caz, precum şi la condamnărilor anterioare din dosar. 

16 apr. 2013, 15:50
Un tribunal din Liechtenstein cere detalii despre George Copos în dosarul transferurilor

Magistratul asistent prezent la şedinţa de marţi a procesului a arătat că, în dosarul cauzei, Ministerul Justiţiei (MJ) a transmis o cerere a unui tribunal din Liechtenstein, prin care această instanţă solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) detalii cu privire la judecarea lui George Copos în acest caz.

Instanţa străină doreşte să mai afle, potrivit magistratului asistent, ce condamnări a suferit patronul Rapidului în dosarul transferurilor până la acest moment.

Avocaţii din dosar, inclusiv cel a lui George Copos, au arătat că nu cunosc detalii despre această cerere şi nici nu pot preciza dacă ea poate avea legătură cu vreo cauză penală sau civilă posibil existentă pe rolul acelei instanţei din Liechtenstein.

Tot la termenul de marţi, instanţa supremă a respins mai multe cereri de amânare făcute de avocaţii celor opt oameni de fotbal judecaţi în acest dosar şi a decis începerea audierii celor care au optat să facă declaraţii în faza recursurilor.

La termenul din 5 martie al dosarului transferurilor, şapte dintre cei opt oameni de fotbal inculpaţi, respectiv George Copos, Gigi Neţoiu, Gheorghe Popescu, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Victor Becali şi Jean Pădureanu, au arătat că vor să dea declaraţii în faza judecării recursului în acest caz, în vreme ce Ioan Becali le-a spus magistraţilor că se prevalează de dreptul la tăcere.

George Copos, fraţii Ioan şi Victor Becali, Jean Pădureanu, Cristi Borcea, Mihai Stoica, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu, au fost acuzaţi că au prejudiciat statul cu 1,5 milioane de dolari şi cluburile de fotbal cu peste 10 milioane de dolari ca urmare a transferurilor a 12 jucători, ei fiind găsiţi vinovaţi la capătul unui proces care a durat şapte ani şi a adunat peste 43 de termene.

Iniţial ei au fost achitaţi de prima instanţă, pentru ca apoi Curtea de Apel să îi pedepsească după cum urmează: Ioan Becali – 8 ani închisoare, Victor Becali – 7 ani închisoare, Cristian Borcea – 7 ani închisoare, George Copos – 5 ani închisoare, Mihai Stoica – 4 ani închisoare, toţi cu executare, Jean Pădureanu, Gigi Neţoiu şi Gică Popescu câte 3 ani de închisoare, cu suspendare. Cei opt au declarat recurs, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are, practic, ultimul cuvânt în acest dosar.