Un oraş mitologic, descoperit în jungla din Honduras FOTO

Noi imagini ale unui posibil oraş pierdut, înghiţit de jungla honduriană, ar putea reprezenta dovada existenţei miticului oraş Ciudad Blanca, conform LiveScience.com.

16 mai 2013, 18:59
Un oraş mitologic, descoperit în jungla din Honduras FOTO

Arheologii şi documentariştii Steven Elkins şi Bill Benenson au anunţat anul trecut descoperirea unor posibile ruine în regiunea Mosquitia din Honduras, folosind un sistem lidar (light detection and ranging) – echivalentul sistemului sonar în apă – avioane care zboară cu viteză redusă şi emit pulsuri laser constante spre pământ, în timp ce trec pe deasupra pădurilor, realizând o imagine topografică a solului de sub jungla deasă, informează Agerpres.

Ceea ce arheologii au descoperit în urmă cu un an, precum şi noile imagini obţinute prin acest sistem, prezintă urme ce ar putea reprezenta vechi ruine, fundaţii ale unor construcţii, canale, drumuri şi terase pe care era practicată agricultura.

Arheologii de la Universitatea din Houston care au condus această expediţie au discutat pe marginea noilor imagini miercuri, cu ocazia Întrunirii Uniunii Americane de Geofizică de la Cancun.

Ciudad Blanca sau Oraşul Alb este o legendă din perioada conchistadorilor care credeau că în jungla din Mosquitia se ascunde un oraş plin de aur şi bogăţii. Ei au lansat câteva expediţii în căutarea acestui oraş în secolul XVI.

De-a lungul secolului XX arheologii au documentat o serie de movile, posibile gorgane, şi alte semne ale unei posibile civilizaţii pierdute sub jungla din Mosquitias, dar strălucitorul oraş mitic a rămas ascuns.

‘Am folosit lidar-ul pentru a identifica structuri ridicate de mâna omului, de obicei forme liniare sau rectangulare. Natura nu lucrează în linii drepte’, a comentat Stephen Leisz, cercetător la Colorado State University.

Într-o următoare etapă, arheologii vor organiza o expediţie în jungla din Mosquitia pentru a deschide un sit.