Un nou tip spectaculos de nor, descoperit de cercetători FOTO

Un nou tip de nor, "undulatus asperatus", care arată ca şi cum ar fi pictat pe cer, ar putea fi recunoscut oficial de experţi.

RomaniaTV.net
24 sept. 2012, 10:03
Un nou tip spectaculos de nor, descoperit de cercetători FOTO

Cloud Appreciation Society (CAS) din Marea Britanie cere recunoaşterea oficială a norului de către Organizaţia Meteorologică Mondială din Geneva, pentru a fi inclus în atlasul norilor.

Acesta ar putea fi primul nor recunoscut oficial din 1951 încoace.

„Undulatus asperatus” înseamnă „val agitat” şi a fost fotografiat pentru prima oară în SUA, în 2006. De atunci, norii au mai fost observaţi şi în Franţa, Norvegia şi Marea Britanie.

Meteorologii încă mai studiază acest tip de nor, dar Graeme Anderson, de la Universitatea Reading, spune că a descoperit că condiţiile care duc la formarea lui sunt asemănătoare celor care duc la norul mammatus. Diferenţa constă în faptul că vântul de la mare înălţime modelează vaporii în valuri şi vârtejuri.

Gavin Pretor-Pinney, fondatorul şi preşedintele CAS are teoria lui. „Este un aer mai cald şi mai umed deasupra, un aer mai uscat dedesubt, cu o graniţă abruptă între ele”.

„Observarea norilor este importantă pentru documentarea efectului încălzirii globale asupra cerului. Norii ar putea furniza răspunsuri despre temperatura şi schimbările climatice din anii următori„, mai spune Pretor-Pinney.