Noi atacuri ale urşilor din Dâmboviţa: Un bărbat a fost UCIS

Un bărbat a fost ucis de un urs, miercuri dimineaţă, în localitatea dâmboviţeană Moroieni, la câteva zile după ce o persoană a murit, iar alte două au fost rănite după ce au fost atacate de urs, în două localităţi învecinate. Din primele informaţii, ursul era prins într-o capcană, iar după atac acesta a reuşit să scape. Tot miercuri, o altă persoană a fost atacată, dar a reuşit să scape de animal.

RomaniaTV.net
19 sept. 2012, 06:17
Noi atacuri ale urşilor din Dâmboviţa: Un bărbat a fost UCIS

Incidentul a avut loc în satul Muscel din localitatea Moroieni, la o distanţă de aproximativ doi kilometri de zona în care sunt case. Bărbatul a fost găsit mort de către un paznic de vânătoare care a sunat la 112, în jurul orei 8.45.

Se pare că ursul era prins într-un gard al unei curţi, iar ulterior acesta l-a atacat pe om„, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmieri Dâmboviţa, Ciprian Vătăşelu, potrivit mediafax.

„Am trimis la locul unde s-a produs această situaţie toţi factorii responsabili, o echipa de jandarmi, ambulanţa. Se pare că ar exista un caz de braconaj. Ar fi fost vorba de un laţ şi bărbatul era acolo. Este vorba de un cetăţean din Moroieni, un agricultor. Este un sat mai izolat, nu avem toate datele. Este la 10 km de Buciumeni, unde s-a produs incidentul săptămâna trecută. Din informaţiile mele s-a depsit numărul de urşi optim pentru zonă. A fost şi un an foarte secetos”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedinte CJ Dâmboviţa, pentru România TV.

Este vorba de un bărbat de 64 de ani. Lângă cadavrul său a fost găsit un laţ unde ursul ar fi fost prins în capcană. Rănile i-au fost fatale. Incidentul a avut loc la 10 kilometri de la atacul de sâmbată.

„Este o perioadă în care urşii coboară pentru a-şi asigura hrana cu fructele din livezile oamenilor. Nu avem de a face cu un comportament deviant, ci primele supoziţii cu un atac în urma prinderii ursului din această capcană.
Este posibil ca oamenii să se fi speriat şi să pună capcane”, a declarat la România TV ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Rovana Plumb a mai explicat că dacă în cazul acestui fond de vânătoare s-a excedat populaţia de urşi, există două alternative: relocare unde populaţia de urşi este scăzută sau un eventual export relocare externă către acele fonduri de vânătoare care pot primi dacă în România există un număr suplimentar de urşi faţă de normele prevăzute în normele europene.

Citeşte şi Şeful CJ Dâmboviţa: E depăşit numărul de urşi. Trebuie aviz pentru împuşcare

Un bătrân de 71 de ani a murit, iar o femeie în vârstă de 57 de ani a fost rănită, după ce au fost atacaţi de un urs săptămâna trecută. Incidentele au avut loc sâmbătă, într-un interval de aproximativ şase ore, în judeţul Dâmboviţa, în satul Dealu Frumos, comuna Pietroşiţa, respectiv în satul Dealu Mare, comuna Buciumeni, cele două localităţi fiind învecinate.

La scurt timp de la producerea celui de-al doilea incident, în jurul orei 16.00, Poliţia Dâmboviţa a anunţat că o a treia persoană a fost atacată de urs, fiind vorba despre un bărbat rănit uşor.

Ursul care a atacat sâmbătă două persoane şi a ucis un bătrân de 71 de ani a fost împuşcat de vânători sâmbătă seara. În urma autopsiei s-a dovedit că era bolnav de rabie.