Un monstru marin legendar, filmat pentru prima oară în Oceanul Pacific VIDEO

Un calmar gigantic, de aproape 8 metri lungime, a fost filmat pentru prima oară de către cercetătorii japonezi, alături de o echipă Discovery Channel, în apele Pacificului, au anunţat luni oamenii de ştiinţă.

07 ian. 2013, 08:58
Un monstru marin legendar, filmat pentru prima oară în Oceanul Pacific VIDEO

Muzeul naţional de ştiinţă din Japonia a reuşit să filmeze calmarul gigantic în mediul său natural pentru prima oară, cu ajutorul televiziunii japoneze NHK şi Discovery Channel.

Nevertebrata masivă este legendară, fiind în poveştile marinarilor de secole întregi. Creatura ar fi la originea legendei nordice a Krakenului, un monstru marin care ar fi atacat vasele în apele scandinavice.

Cercetătorii au folosit un submarin pentru a căuta animalul în apele adânci şi întunecate din nordul Oceanului Pacific. După circa 100 de misiuni şi 400 de ore petrecut în micul submarin, ei au reuşit să filmeze creatura gigantică la circa 15km distanţă de insula Chichi din Oceanul Pacific.

Cercetătorul Tsunemi Kubodera spune că au urmărit monstrul până la 900 de metri adâncime. Acesta era argintiu, cu ochi negri imenşi, spun oamenii de ştiinţă.

„Era aşa de lucios şi de frumos. Am fost încântat când i-am văzut braţul, dar ştiam că îl vom găsi, pentru că am cercetat riguros zonele în care trăieşte”, a declarat Kubodera pentru AFP. Cercetătorul spune că calmarului îi  lipseau cele două braţe ale sale mai lungi şi au estimat că ar fi avut 8 metri lungime dacă era întreg.

Calmarul gigantic a mai fost văzut în zonă şi în 2012 şi 2006, sugerând că acolo este habitatul speciei.

Calmarul gigantic, „architeuthis” pentru oamenii de ştiinţă, este descris ca unul dintre ultimele mistere ale oceanelor, întrucât este ostil oamenilor, dar şi foarte puţin studiat.