Un miez de nucă, o sursă importantă de sănătate pentru organismul nostru

Ştiaţi sau nu, nucile pot face minuni pentru organismul nostru. În comparaţie cu alunele, migdalele sau fisticul, nucile sunt cele mai sănătoase şi cele mai bogate în substanţe nutritive.

05 mart. 2012, 16:51
Un miez de nucă, o sursă importantă de sănătate pentru organismul nostru

Cu un conţinut ridicat de proteine, lipide, glucide şi celuloză, nucile sunt extrem de bogate şi în sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc şi iod. Vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP şi caroten fac parte din compoziţia acestor fructe oleaginoase.

De ce este bine să consumăm nuci?

Consumul de nuci previne îngroşarea arterelor, bolile de inimă şi producerea unui atac vascular cerebral.

Nucile conţin acizi Omega-3, ceea ce duce la protejarea memoriei. În plus, consumul de nuci previne reducerea bolilor gingivale. Acestea pot fi consumate şi de persoanele care suferă de anemie, astenie sau reumatism. Mai mult, datorită zincului, nucile sunt benefice pentru întârzierile de creştere, tulburări ale sitemului nervos, afecţiuni ale pielii şi impotenţă.

Datorită senzaţiei de satietate pe care o conferă consumul de nuci, aceste pot fi introduse şi în curele de slăbire. Nucile, dar în mod special pojghiţa subţire din interiorul acestora, au efect astringent şi sunt indicate în cazul bolilor diareice, având totodată efect antitusiv şi antiinfecţios. Această pojghiţă poate fi consumată după ce a fost pisată şi pusă timp de 10-15 minute la fiert în 300 ml apă. Lichidul astfel obţinut se strecoară şi se poate îndulci cu miere. Este indicat să se bea cât mai fierbinte posibil.

În urma unui studiu de la Universitatea din Barcelona, oamenii de ştiinţă au precizat că o mână de nuci consumate zilnic duce la îmbunătăţirea stării de spirit, energizează şi diminuează senzaţia de oboseală.

Hepaticii pot consuma nuci, însă numai în cantităţi mici. Deoarece aceste fructe oleaginoase conţin puţine glucide, pot fi consumate şi de persoanele care suferă de diabet. Taninurile, compuși vegetali cu o structură chimică complexă ce se găsesc în compoziţia nucilor, au un efect astringent şi sunt folosiţi în tratarea diareei.

Din cauza numărului mare de calorii, şi anume 630 la suta de grame, nu trebuie depăşită o doză zilnică de 100 de grame de miez de nucă pe zi.

Uleiul de nuci – extrem de sănătos şi aromat

Uleiul de nucă, ce se găseşte la plafare, conţine o multitudine de nutrienţi, având astfel proprietăţi anticolesterolice, care ajută la menţinerea elasticităţii venelor. Acidul elagic ce face parte din conţinutul nucilor previne formarea celulelor canceroase, diminuând riscul producerii de cancer de sân sau cancer de prostată.

Nucile şi uleiul rezultat din acestea înfrumuseţează şi menţin pielea şi părul sănătoase, prevenind astfel îmbătrânirea.

Pentru a rezista măcar şase luni de la preparare, este indicat ca uleiul de nucă, care este foarte aromat, să se păstreze la rece şi într-o zonă întunecată. Temperaturile ridicate îi distrug gustul şi aroma, de aceea nu trebuie folosit la gătit, ci doar la salate sau la paste.

Dacă suferiţi de hipercolesterolemie, este necesară o cura de 8-10 zile pe lună, în care se administrează dimineaţa, pe nemâncate, câte două linguri de ulei de nucă.

Nucile pot fi folosite şi în tratamente cosmetice

Se pisează 2, 3 nuci care se amestecă cu puţină apă caldă, până se formează o pastă albicioasă. Compoziţia astfel obţinută se aplică pe faţă şi decolteu prin mişcări circulare. Se lasă să acţioneze, iar după 10 minute, pielea se spală şi se curăţă cu ceai de muşeţel. Prin această exfoliere, stratul de celule moarte este îndepărtat, pielea rămânând curăţată în profunzime.