Un fenomen misterios: „Spiritele” roşii de pe cer, în noi imagini uimitoare FOTO

Noi imagini uimitoare ale fenomenelor cunoscute drept "spirite" îi ajută pe cercetători să afle mai multe despre misterioasele fulgere din atmosfera superioară a Pământului.

23 aug. 2013, 18:04
Un fenomen misterios: „Spiritele” roşii de pe cer, în noi imagini uimitoare FOTO

„Spiritele” durează mai puţin de o secundă, în timp ce „dansează” deasupra norilor. Mulţi observatori spun că roiurile de particule încărcate arată ca nişte meduze – sfere mari, roşii, cu tentacule care se întind până la nori. Dar spiritele roşii pot avea o sumedenie de forme, de la coroane, la morcovi, iar cercetătorii încă nu ştiu de ce. Întrucât spiritele nu prea se pot vedea de pe Pământ, experţii încearcă să le observe din aer.

Studentul Jason Ahrns a reuşit să surprindă în imagini spiritele roşii, în timpul unor zboruri la bordul unui avion aparţinând National Center for Atmospheric Research’s Gulfstream V. Ahrns face parte dintr-o echipă care „vânează” spiritele, de la Universitatea din Alaska, Fairbanks, de la U.S. Air Force Academy şi Fort Lewis College din Durango.

„Nu se ştie încă ce se întâmplă exact într-un spirit şi de ce există mai multe tipuri de spirite”, a declarat Ahrns pentru LiveScience. Spiritele ar putea influenţa vremea şi clima, prin schimbarea condiţiilor atmosferice, însă cercetătorii nu ştiu cât de important este efectul lor.

Existenţa spiritelor a fost confirmată în 1989. Ele se formează deasupra furtunilor, când un fulger încărcat pozitiv trece pe deasupra unui nor de furtună încărcat negativ (fulgerele sunt, în general, provocate de încărcările negative). Culoarea roşie este rezultată în urma interacţiunii dintre particulele încărcate şi azot, cred cercetătorii.

Spiritele roşii sunt trimise înspre spaţiu, până la 96 de kilometri deasupra Pământului.