Un dezertor a făcut publice documente de stat confidenţiale furate din Siria

Noi secrete ale guvernării Al-Assad au fost dezvăluite. Un dezertor din Executivul Siriei a dat publicităţii documente de stat confidenţiale. El a dezvăluit postului Al Jazeera că Bashar al-Assad semnează personal planurile întocmite de Guvern, şi stabileşte prioritatea acţiunilor de reprimare ale forţelor de securitate.

RomaniaTV.net
20 mart. 2012, 13:13
Un dezertor a făcut publice documente de stat confidenţiale furate din Siria

Şeful serviciului de informaţii din unitatea de management a crizei a dezertat luni, iar acum se află în Turcia, alături de activişti din opoziţie. El a fugit din Siria cu aproximativ 1.400 de documente ce aparţin regimului Assad.

„Oricine citeşte aceste rapoarte va fi şocat, îşi va da seama că Siria trăieşte o criză reală: asasinate, crime şi suprimarea protestatarilor. Însă şefii serviciilor de securitate prezintă o imagine înfrumuseţată în rapoartele lor. Ei ignoră numeroase date substanţiale de pe teren, doar pentru a stimula moralul preşedintelui”, a declarat Abdel Majid Barakat, dezertorul din Siria.

Documentele arată strategia regimului de luptă împotriva revoltei.

„Acest decret prezidenţial spune că orice reuniune sau demonstraţie organizată într-o piaţă publică este considerată o răscoală şi va fi pedepsită cu închisoarea de la 1 lună la 1 an”, a mai spus acesta.

Planurile de mobilizare a mii de membri din miliţiile shabiha şi din Partidul Baas, în operaţiuni destinate izolării oraşelor mari, sunt explicate în documentele sustrase.

Al-Jazeera afirmă că aceste acte arată clar implicarea personală a lui al-Assad în aprobarea măsurilor destinate zdrobirii revoltei, precizând că semnătura sa poate fi văzută pe un document care autorizează condamnări la închisoare pentru demonstraţii ilegale.

Într-un alt dosar, clasat confidenţial, Guvernul îl avertizează pe ministrul de Externe despre ţări care încearcă să convingă diplomaţi sirieni să dezerteze.