Un coechipier al lui Lance Armstrong acuză: Dopajul era o practică obişnuită la US Postal

Un alt coechipier al americanului Lance Armstrong, norvegianul Steffen Kjaergaard, a recunoscut, marţi, că s-a dopat cu EPO, sprijinind ideea că aceasta era o practică obişnuită în sânul formaţiei US Postal.

RomaniaTV.net
23 oct. 2012, 12:56
Un coechipier al lui Lance Armstrong acuză: Dopajul era o practică obişnuită la US Postal

În timpul unei conferinţe de presă, Steffen Kjaergaard, care a concurat alături de Armstrong în Turul Franţei la ediţiile din 2000 şi 2001, a explicat că a început să se dopeze „din proprie iniţiativă” în 1998, în timp ce evolua la echipa daneză Chicky World.

El l-a contactat apoi pe medicul belgian George Mouton, supranumit „Doctorul Seringă”, pentru „consiliere” şi pentru a elimina riscurile de a fi depistat pozitiv.

Fistul ciclist a explicat că a continuat să se dopeze la echipa US Postal, al cărei lider era Lance Armstrong.

Totul era organizat de echipă„, a spus Kjaergaard.

Norvegianul crede că mai mulţi membri ai formaţiei se dopau, dar a precizat că nu i-a văzut personal.

Kjaergaard, 39 de ani, s-a retras în 2003, ultima echipă la care a evoluat fiind US Postal. El este acum director sportiv în cadrul Federaţiei Norvegiene de Ciclism, dar este de aşteptat să-şi piardă funcţia după ce a recunsocut că s-a dopat.

Mărturia lui se alătură celor culese de Agenţia Americană Antidoping (USADA), de la alţi foşti coechipieri ai lui Armstrong, cuprinse în dosarul de dopaj de peste o mie de pagini întocmit în cazul fostului rutier american.

Uniunea Ciclistă Internaţională a anunţat, luni, că i-a retras lui Lance Armstrong cele şapte titluri din Turul Franţei, după raportul (USADA) în care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic.

Armstrong a câştigat Marea Buclă între anii 1999 şi 2005. Lance Armstrong, în vârstă de 41 de ani, s-a retras definitiv din ciclism la începutul anului 2011.

În urmă cu două săptămâni, USADA a publicat, pe site-ul său, dosarul cu peste 1.000 de pagini realizat în cazul Lance Armstrong, care conţine probe evidente şi mărturiile depuse de foşti coechipieri ai rutierului, ce dovedesc că americanul crease un sistem complex de dopaj, la echipa la care evoluat, US Postal.

USADA îl acuză pe fostul sportiv că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sanguine, de-a lungul carierei sale. Potrivit mărturiilor culese de USADA, mai mulţi coechipieri ai lui Armstrong s-au dopat în acelaşi timp cu liderul echipei.